VUČINOVIĆ RAZGOVORALA SA VELEPOSLANIKOM RUMUNIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. siječnja 2014. - 13:15
Autor: 

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović, jučer se sastala sa novoizabranim veleposlanikom Rumunije Ferdinandom Nađem.
Veleposlanik Nađ je u svom predstavljanju naveo da će osnovni zadaci tjekom njegovog mandata biti podrška Crnoj Gori na putu europskih i euroatlantskih integracija kao i osnaživanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Rumunije.On je istakao želju i spremnost da se u narednom periodu maksimalno posveti poboljšanju suradnje Crne Gore i Rumunije.
Ministrica Vučinović je upoznala veleposlanika Nađa sa aktivnostima i inicijativama hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na njihovo učešće na političkoj sceni i doprinos aktuelnim pitanjima europskih i evroatlantskih integracija. Ona je takođe, obavjestila veleposlanika Nađa o budućim aktivnostima koje će biti sprovođene u kampanji koja ima za cilj povećanje podrške građana integraciji Crne Gore u NATO savez i istakla neophodnost prezentovanja široj javnosti svih benefita koje će naša država dobiti ulaskom u alijansu.

Veleposlanik Nađ je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u Crnoj Gori riješen status nacionalnih manjina i istakao da Crna Gora, slično kao i Rumunija, može poslužiti kao primjer u regionu funkcionisanja multikulturalne i multinacionalne zajednice, koja manjinama omogućava da kroz participiranje u izvršnoj vlasti utiču na aktuelne politike, te tako daju doprinos očuvanju svog identiteta i specifičnosti.
Obje strane izrazile su spremnost da se saradnja između Crne Gore i Rumunije intenzivira na svim poljima, sa posebnim akcentom na ekspertsku pomoć Rumunije u oblastima koje su od značaja u daljem toku pregovora sa Europskom unijom.
/www.gov.me/