PET GODINA NEOVISNOSTI CRNE GORE

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. svibnja 2011. - 8:12
Autor: 

Crna Gora obilježava petu godišnjicu neovisnosti, stečenu na referendumu 2006. godine, kada su se građani većinski odlučili za samostalnost države. Uz posredovanje slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka, koji je zastupao Europsku uniju, crnogorski parlament je neposredno prije toga donio Zakon o referendumu, kojim je bilo dogovoreno da je za uspjeh referenduma potrebna podrška 55 posto izašlih birača. Za neovisnu Crnu Goru na referendumu glasalo je 55,5 odsto glasača, dok je ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom podržalo 44,5 odsto od 86,5 odsto građana koji su se odazvali referendumu. Državnu nezavisnost Crna Gora je obnovila nakon skoro stoljeće i pol.

Referendum je nadgledalo više od 3,4 tisuće posmatrača.
Milo Đukanović koji je bio vođa "Pokreta za nezavisnu Crnu Goru" kazao je da je najponosniji time što je Crna Gora "prepoznata kao oaza multietničke demokratije na Balkanu", i uporedio obnovu neovisnosti sa obavezom roditelja da svojoj djeci naprave kuću.
Sada, nakon 5 godina, predsjednik Filip Vujanović ocijenio je petogodišnji period od obnove neovisnosti Crne Gore veoma uspješnim, i kako je rekao u intervjuu za Radio Crne Gore, "Crna Gora je stekla veliki međunarodni ugled koji je iznad njene veličine i broja stanovnika: Crna Gora je kuća svih, u kojoj se može slobodno živjeti". Samostalna Crna Gora je brzo prihvaćena u međunarodnoj zajednici i značajno je unaprijedila odnose sa susjedima, kao i važnim činiocima međunarodnih odnosa, ubrzala je put ka europskim integracijama.
Peta proslava Dana neovisnosti Crne Gore počela je juče a centralna proslava održana je sinoć na Cetinju, ispaljena počasna artiljerijska paljba, a premijer Igor Lukšić priredio je prijem za domaće i strane zvanice.