TIVAT- SIMFONIJA RELIGIJA I RAZLIČITOSTI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. veljače 2014. - 10:07
Autor: 

„Prvi puta smo u Crnoj Gori, išli smo gdje je bila jaka bol i tuga, podjela. U Crnoj Gori nikada nismo bili, jer mržnja i bol nikada na ovim prostorima nisu bili tako jaki. Vjerujem da Vam je ova večer inspirativna sa „Pontanimom" koje dala inspirativnost i kulturu u društvenoj promjeni i liječenju. Naša misija podsjeća da su mržnja, zlo i podjele samo destruktivni i ne mogu trajati. Naši članovi vjeruju da simfonija religija i različitosti će uspjeti pred ovakvim duhovnostima i ljudima kao što ste Vi" kazao je fra Ivo Marković voditelj i osnivač „Pontanime"- pozdravljajući goste na koncertu.

Koncert „Simfonija kultura" otvorila je pomoćnica ministra ljudskih i manjinskih prava u vladi CG Blanka Radošević Marović, koja je kazala:
„Naša vjerska uvjerenja uveliko određuju naše poglede na svijet na život, u konačnici određuju našu tradiciju prema prošlosti i svojim korjenima. Duhovna glazba kao jedan od prvih religijskih oblika izražavanja prošla je veliki put od običnih napjeva do složenih glazbenih ostvarenja, takvu glazbu pružit će nam „Pontanima" i zahvaljujem im se na užitku u glazbi, katoličke, jevrejske, pravoslavne i islamske paradigme".
Zbor je izveo 16 skladbi pod dirigentskom palicom Josipa Katavića. Brojna publika je uživala u bogatsvu glasova i izvedbi duhovnih i skladbi simfonija kultura naroda sa prostora Balkana.
„Pontanima" - latinski „most dušom" interreligijski zbor nastao je nakon rata u Sarajevu 1996.godine. "Misija je kroz duhovnost i umjetnost raditi na pomirenje i na neki način ljiječiti ljude. U Pontamini pjevaju ljudi iz svih kulturnih i vjerskih zajednica BiH i zapravo živimo ideju pontamine i jasno nam je da ona može funkcionirati, što smo i dokazali.", kazao je fra Ivo Marković.
Održali su preko 400 koncerata diljem regiona, Europe, SAD i Kine. Dobitnici su brojnih nagrada, od Rima 2007. na velikom europskom takmičenju, 2008. na svjetskoj Olimpijadi horova gdje su osvojili srebrno odličje.
Za mirovno djelovanje u Washingtonu DC 2004. dobili su nagradu, kao i 6. travanjsku nagradu grada Sarajeva, najveće priznanje grada.
Koncertu su prisustvovali veleposlanica Republike Hrvatske u CG Ivana Sutilić Perić, konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u vladi CG Marija Vučinović, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović, savjetnica dopredsjednika skupštine CG Saliha Kuč, zastupnici u skupštini CG Ljerka Dragičević i Genci Nimanbegu, gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, kotorski biskup mons. Ilija Janjić sa sveštenstvom, paroh tivatski Petar Petrović, izalanik reisa islamske zajednice u CG Ismail Dacić, direktor Fonda za ostvarivanje manjiskih prava Safet Kurtagić, predsjednik HNV Zvonimir Deković i drugi.
Program je vodio glumac CNP Danilo Čelebić.
Zbor "Pontanima" je danas nastupio u bazilici - katedrali svetog Tripuna 2.veljače na Svjećnicu, dan uoči Tripundana, Svetu misu služio je kotorski biskup Ilija Janjić.
Koncert su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće CG, a suorganizatori Općina Tivat, Hrvatska građanska inicijativa i Centar za kulturu Tivat.
Više u našoj fotogaleriji.

Audio: Fra Ivo Marković - osnivač i voditelj Pontanime