DANAS JE SVETI TRIPUN – ZAŠTINIK BISKUPIJE I GRADA KOTORA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. veljače 2014. - 11:12
Autor: 

Kotor danas slavi svog zaštitnika Svetog Tripuna. Rođen je u gradu Kampsadi oko 232. - 249. (Mala Azija) u tadašnjoj rimskoj provinciji Apamei, u kršćanskoj obitelji. Ime- etimoloških korijena "Trüph" (osoba plemenitog duha) je tada bilo uobičajeno.
Štovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: "Kojeg si stanja?" - Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: "Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!". Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.
Prva spominjanja moći Sv. Tripuna vežu se uz kotorsku obitelj Andrea Saracenisa i njegovu suprugu Mariju, koji su otkupili moći Sv. Tripuna od Mlečana, te u Kotoru sagradili crkvu u njegovu čast.
Godine 1894. prilikom obnoviteljskih radova katedrale pronađena je jedna parapetna ploča s natpisom 13. siječnja 809., koja potvrđuje da Kotor već 1205. godina čuva moći Svetog Tripuna. Taj dan se slavi kao prijenos svečevih moći u Kotor i Karike, od talijanske riječi "inkarikare", koja znači zadužiti, jer na taj dan Bokeljska mornarica bira Malog admirala, koji izgovara "Lode"-pohvale svecu i zaštiniku grada. U srednjovjekovnim gradovima istočno-jadranske obale, ostali su sačuvani tekstovi "Loda" (pohvala) svecima zaštitnicima u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru. Danas se izgovaraju samo u Kotoru uoči blagdana Sv. Tripuna.
U Kotoru "Lode" izgovara Mali admiral od XVI. stoljeća, kada je Mornarica preuzela Vanjsku proslavu Sv. Tripuna.
Tradiconalno- Mornari će čuvati danas 3. veljače (ponedjeljak), počasnu stražu na misama u 10 i u 18 sati.
Vanjska proslava- svečanost i procesija Sv. Tripuna je u nedjelju 9. veljače 2014. kada će u 9.20 odred podružnice Kotor sa kotorskom Gradskom glazbom ispred glavnih gradskih vrata dočekati odred mornara podružnice Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku glazbu Tivat. U 9.40 ispred Doma Bokeljske mornarice formirat će se Glavni odred Bokeljske mornarice, koji će s gradskim glazbama Kotora i Tivta proći gradom do trga Sv.Tripuna. U 9.50 je raport Admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale i pozdravni plotun, a u 10 sati na trgu ispred katedrale-bazilike Mornarica će plesati kolo u čast Sv. Tripuna. U 10,30 - Svečana pontifikalna Misa, koju će služiti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolita vrhbosanski.
Nakon svete Mise svečana procesija ulicama grada Kotora.
Kotorski biskup mons. Ilija Janjić za naše čitatelje i slušatelje pojasnio je Vanjsku proslavu Svetog Tripuna.
„Od jubilarne 2000.godine slavimo Vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Osnovni razlog je procesija, koja se ne bi mogla sprovesti radnim danom, jer ne bi bila posjećena. I Dubrovčani su Svetog Vlaha 50 godina u komunizmu slavili kao Vanjsku proslavu i procesiju prve nedjelje nakon 3. veljače.
Ja se osobno zalažem da blagdan Svetog Tripuna bude i Dan grada Kotora. Nije važno kada ćemo slaviti važno je da slavimo. Nadam se da će naši vjernici u velikom broju doći na Vanjsku proslavu 9. veljače" – kazao je biskup Ilija Janjić.
Audio: Kotorski biskup mons. Ilija Janjić