ZA SPAS MAMULE - PETICIJA, OKRUGLI STOL, SJEDNICA SO

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. veljače 2014. - 10:58
Autor: 

Za utorak je sazvano vanredno zasjedanje Skupštine Općine Herceg Novi na kojem će zastupnici razmatrati aktuelnu situaciju vezanu za zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulaz u Bokokotorski zaljev.
"Cijenimo potez nadležnih koji su nas pozvali na konsultacije prilikom sazivanja pomenute sjednice i time pokazali da shvataju alarmantnost situacije i značaj naše incijative i peticije upućene državnim organima.
Prilikom konsultacija smo zahtijevali da se peticija i naša incijativa koriste isključivo i jedino u originalnom obliku.

Takođe smo insistirali da se sve što izlazi iz originalnih okvira peticije, jasno naznači kao inicijativa odbornika. Stoga su kao predlozi dva od tri zaključka vanrednog zasjedanja SO HN uvršteni integralni zahtjevi i tekst naše peticije upućene nadležnim državnim organima, dok je treći predloženi zahtjev inicijativa odbornika i nadamo se da će otvorena podrška najvećeg opštinskog zakonodavnog tijela doprinijeti našoj borbi za zaštitu Mamule. Još jednom ističemo da su peticija i cijela naša akcija isključivo građanske sa samo jednim ciljem i svrhom da se Lastavica i Mamula u skladu sa zakonom zaštite kao kulutrno istorijsko dobro svih i u službi svih građana Boke, Crne Gore i naših gostiju" – kaže se u priopoćenju Grupe za spas Mamule.
Ministarstvo održivog razvoja i turizma predložiće organizovanje okruglog stola na kojem bi sve zainteresovane strane razmijenile stavove, viđenja i činjenice kojima raspolažu u vezi sa davanjem u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.
Komentarišući peticiju koju je pokrenula Grupa građana "Za spas Mamule", Gvozdenović je rekao da je u pitanju demokratski oblik izražavanja mišljenja, o bilo kojoj temi da je riječ.
„Istovremeno, što se tiče konkretno Mamule, cijenim da je argumentacija koju je ponudilo Ministarstvo vrlo jasna", kazao je Gvozdenović agenciji Mina-business.
Prema njegovim riječima, budući da nema dijaloga ako svako izlaže svoje argumente bez uzajamne komunikacije, trebalo bi organizovati okrugli sto na tu temu.
Kako je priopćno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Tenderska komisija je konstatovala da su pristigle dvije ponude investitora – Orascom Development Holding AG iz Švajcarske i Vos Investment Group iz Nizozemske.