MEĐUNARDONI SKUP POSVEĆEN ZAŠTITI ORNITO-FAUNE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. veljače 2014. - 10:51
Autor: 

"Monitoring, zaštita i upravljanje pticama na zaštićenim močvarama Crne Gore i Bosne i Hercegovine" naziv je trodnevne radionice koja je jučer počela u Tivtu, a okupila je tridesetak učesnika – predstavnika NVO iz Crne Gore, Sovenije i Bosne i Hercegovine koje se bave proučavanjem i zaštitom prirode, kao i aktuelne, odnosno buduće upravljaće zaštićenoim područjima prirode Hutovo blato u Solila u Crnoj Gori. Ta dva rezervata prirode i značajna ornitološka lokaliteta u fokusu su međunarodnog IPA programa "Orniba -Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu" u sklopu kojeg je priređena i radionica u Tivtu. Taj projekat finasiran od strane EU inače, realizira NVO "Centar za zaštitu i proučavanje prtica" iz Podgorice zajedno sa partnerskim organizacijama iz BiH-"Oxfam Italia", "Naše Ptice" i "Novi Val", kao i Općinom Tivat kao partnerom iz Crne Gore.

"Naš je cilj da sačuvamo baš svaku od oko 10 tisuća vrsta ptica u svijetu – jako nam je bitno da sve te vrste opstanu i ne budu ugrožene jer i ptice kao i ljudi imaju pravo na život."- kazao je poznati slovenački ornitolog Borut Rubinič koji je predstavnik međunarodne organizacije "Birdlife International" iz Kembridža i glavni je predavač na radionici u Tivtu. Skup je posvećen IBA područjima od međunarodnog značaja za ptice, kakva su i Hutovo blato u BiH i tivatska Solila, kao i programu "Natura 2000" u Evropi.
Osim predavanja, učesnici skupa su juče u pratnji trening-vodiča obišli tivatska Solila. Na primjeru Sečovljenskih Solana u Sloveniji, učesnici radionice analiziraće mogućnosti koje zaštićena područja prirode i kulturne baštine pružaju za održivi razvoj ekonomije kroz eko-turizam i bird watching, a raspravljaće se i o zaštiti ptica i spiječavanju krivolova na tzv. jadranskom migratornom putu.
S. L.