DRAGIČEVIĆ - IZBORNI ZAKON KAMEN SPOTICANJA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. veljače 2014. - 13:22
Autor: 

U protekloj emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja " ugostili smo parlamentarnu zastupnicu HGI-a Ljerku Dragičević. Povod razgovora je bio neusvajanje izmjena i dopuna izbornog zakona.
Skupština Crne Gore nije obezbjedila dvotrećinsku podršku izmjenama i dopunama izbornog zakona.
"Poslanici manjinskih stranaka napustili su prije glasanja sjednicu jer nisu dobili podršku za amandman kojim se obezbjeđuje afirmativna akcija na lokalnom nivou, čime bi manjine koje ne pređu cenzus dobile jedan mandat u lokalnim parlamentima.

Crna Gora je prepoznata kao država koja ima veliko nepovjerenje u izborni proces. Od kada sam u parlamentu od 2009. godine stalno sam u komisiji i stalno radimo na izmjeni i dopuni zakona o izboru odbornika i poslanika. Zaista je to dugo. Morat ćemo ponovo razgovarati o ovom zakonu, mislim da će neko i iz Europe učestvovati u riješavanju ovog problema."
Zastupnici crnogorskog parlamenta, nakon višednevne rasprave, kroz proces koji su nazvali Izgradnja povjerenja u izborni proces usvojili su u ponedjeljak navečer više izbornih zakona koji bi trebali ojačati povjerenje građana u izborni proces, ali ne i krovni dopunjeni izborni zakon.
"Iz seta izbornih zakona usvojen je Zakon o biračkom popisu kojim je predviđeno da taj ključni akt vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, umjesto lokalnih samouprava. Zakonom se prvi puta uvodi jedinstveni birački popis koji se uređuje na središnjoj razini.
Parlament Crne Gore je glasovima oporbe uz podršku zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), manjeg koalicijskog partnera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), usvojio Zakon o financiranju političkih stranaka i kampanja kojim je predviđena stroža kontrola trošenja sredstava.
Parlament je usvojio i zakone o lokalnoj samoupravi i osobnoj iskaznici, dok je zakon o državljanstvu vraćen u proceduru." - kazala je Ljerka Dragičević zastupnica HGI-a za naš radio.