HRVATSKI LOGORAŠI DOBILI SPOR PROTIV CG

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. ožujka 2014. - 19:57
Autor: 

Do sada je trinaest hrvatskih državljana koji su se od svibnja do kolovoza 1992. godine nalazili u Sabirnom centru Morinj kod Kotora dobilo sudski spor protiv Crne Gore, koja je dužna za pretrpljeni strah i duševne bolove isplatiti im 319.000 eura, piše u ponedjeljak podgorički dnevnik DAN dodajući da je Crna Gora počela po sudskim nalozima isplaćivati odštetu.
Prema procjenama pravnih zastupnika bivših logoraša, Crna Gora će morati na ime pretrpljenih duševnih bolova i straha isplatiti oko 600.000 eura.

Pravomoćne presude dobilo je devet bivših logoraša, četiri su presude prvostupanjske, a na zadovoljenje pravde čeka još sedam bivših logoraša iz Morinja, navodi DAN koji donosi i izjavu Ejuba Krvavca, danu nedavno sarajevskom "Dnevnom avazu" da su isplate počele još početkom prošle godine, kada je na adresu Envera A. iz Mostara stigla prva pravomoćna presuda kojom se Crna Gora obavezuje da će mu na ime odštete isplatiti 30.000 eura. Navodi se također da je još šest bivših logoraša dobilo presude i da se obeštećenja kreću u rasponu od 20.000 do 30.000 eura.
Po kaznenoj prijavi Državnog tužitelja Crne Gore, Viši sud u Podgorici osudio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) na ukupno 12 godina zatvora zbog događanja u Sabirnom centru Morinj u Boki Kotorskoj tijekom 1991. i 1992. godine. Branitelji osuđenih su tada najavili žalbu Apelacijskom sudu, a žrtve iz logora Morinj nisu zadovoljne presudom.
Pripadnici JNA Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora. Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle oslobođeni su optužbi jer nije bilo nesumnjivih dokaza da su počinili ratni zločin.