„SLAVNI KAPETANI BOKE KOTORSKE“ U NOVOM SADU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. ožujka 2014. - 10:09
Autor: 

Nastavljajući dobru suradnju s muzejima iz okruženja, Pomorski muzej Crne Gore organizira izložbu „Slavni kapetani Boke Kotorske", koja će biti postavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.
Na izložbi će biti postavljeno preko 40 ekponata iz fundusa Muzeja, od čega 24 portreta slavnih kapetana: kap. Matije Zmajevića, kap. Joza Lukovića, kap. Marka Joza Ivanovića, kap. Pava Kamenarovića i dr. Portrete će pratiti i modeli brodova, model jedrenjaka tipa šambek (XVI – XVIII st.), tartana kojom su Bokelji plovili Mediteranom tijekom XVII. i XVIII. stoljeća.

Pomorstvo, koje je stvorilo veze Boke kotorske sa svijetom, značilo je civilizacijski i kulturni napredak kraja, razmjena materijalnih dobara – privredni napredak, a bokeljski kapetani afirmirali su se ne samo u Boki kotorskoj, već i u čitavom svijetu kao ljudi izuzetne umne i fizičke snage, kao i slavni ratnici.
Centralno mjesto na izložbi zauzet će kap. Ivo Visin sa svojim brikom "Splendido", koji je kao prvi Južni Slaven otplovio svijet u periodu od 1852-1859., a njegovo putovanje trajalo je 7 godina, 6 mjeseci i 9 dana, za taj svoj podvig dobio je najveće pomorsko odličje – „Bijelu zastavu" (Merito Navali) od austrijskog cara Franja Josifa.
Pored portreta na izložbi će po prvi put biti izložen atlas pomorskih karata Mediterana u izdanju Josipa Rua iz Marselja 1764. godine, kao i stari portolan iz XVIII st.
Navigacioni instrumenti, koji su bili sastavni dio svakog broda, također bit će izloženi, hronometar -William Weichert, iz XIX st. , zatim barketa – brzinomjer koji je rabljen na jedrenjacima u periodu od XVIII. i početka XIX. stoljeća, kao i neizostavni sekstanti i oktanti.
Za pisanje brodskih dnevnika tijekom putovanja bila je potrebna i posebna kutija, brodsko pisalo koja će također po prvi put biti izloženo.
Izložbu će pratiti luksuzni katalog. a autori izložbe su Radojka Abramović, Mileva Pejaković Vujošević i Ilija Mlinarević.
Izložbu će otvoriti direktorica Muzeja Vojvodine dr Agneš Ozer, a u ime Pomorskog muzeja nazočnima će se obratiti ravnateljica Muzeja mr. Mileva Pejaković Vujošević.
Izložba će biti otvorena 14. ožujka 2014. godine u 13 sati i trajat će do 30.ožujka.