IZLOŽBA O BOKELJSKIM KAPETANIMA U NOVOM SADU

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 15. ožujka 2014. - 10:00
Autor: 

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu jučer je otvorena je izložba koju je organizirao Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru, pod nazivom „Slavni kapetani Boke Kotorske". Autori izložbe su Radojka Abramović, Mileva Pejaković Vujošević i Ilija Mlinarević.
Izložbu, koja će trajati do 28. ožujka 2014., otvorile su direktorice novosadskog i kotorskog muzeja – dr Agneš Ozer i mr Mileva Pejaković Vujošević.

Direktorica Muzeja Vojvodine dr Agneš Ozer je izrazila veliko zadovoljstvo i ponos što je „jedna od niza atraktivnih izložbi Pomorskog muzeja", izložba „Slavni kapetani Boke Kotorske", stigla u Novi Sad, te istakla da je nastala kao rezultat međumuzejske suradnje dva muzeja.
„Naša čežnja k moru, koje je od nas tako daleko a tako blizu, iza sedam mora i venca crnih planina, je velika. Upravo iz tog morskog dragulja, lijepe nam Boke, stigla je ova izložba. Ona nam ne predstavlja samo velike i hrabre pomorce, već nas svojim pričama, vodi na duge plovidbe i velika mora", rekla je dr Agneš Ozer, zahvalivši svim autorima izložbe, te skrbniku novosadskog gostovanja Pomorskog muzeja, gospođi Milkici Popović, kao i tehničkoj ekipi Muzeja Vojvodine na realiziranju ovog susreta.
U svojoj pozdravnoj riječi direktorica kotorskog muzeja mr Mileva Pejaković Vujošević je kazala da je Pomorski muzej ovom izložbom odškrinuo vrata barokne palače "Grgurina", u kojoj je smješten taj muzej, sa željom da novosadskoj publici pokaže dio kulturne baštine Boke kotorske.
„Izložbom smo napravili jedan skalin više, pokazali da kultura ima svoj putokaz, da je magično polje u kojem su muzeji ti koji grade i dograđuju mostove prijateljstva, zbližavaju ljude i gradove i time čine da nam život bude ljepši i duhovno bogatiji", rekla je gospođa Pejaković Vujošević.
Ona je istovremeno poželjela posjetiteljima izložbe da se u divnom prostoru Muzeja Vojvodine „njihove oči odmore, a duša oplemeni ovim rijetkim i vrijednim muzejskim eksponatima".
Na izložbi je postavljeno preko 40 eksponata iz fundusa kotorskog Muzeja, od čega 24 portreta slavnih kapetana, te petnaestak predmeta – modeli brodova, navigacioni instrumenti pomorske karte i atlasi – koji pokazuju na koji se način plovilo i obavljala navigacija na moru – konkretno u XVIII. i XIX. stoljeću, zlatnom razdoblju kotorskog pomorstva.
Centralno mjesto na izložbi zauzima kap. Ivo Visin sa svojim brikom "Splendido", koji je kao prvi Južni Slaven otplovio svijet u periodu od 1852-1859., a njegovo putovanje trajalo je 7 godina, 6 mjeseci i 9 dana, za taj svoj podvig dobio je najveće pomorsko odličje – „Bijelu zastavu" (Merito Navali) od austrijskog cara Franja Josifa.
S istovjetnom izložbenom postavkom Pomorski muzej gostovao je u drugoj polovini travnja prošle godine u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka u Beogradu. Tu izložbu je vidjelo petnaest tisuća posjetitelja.
U programu otvaranja izložbe u Muzeju Vojvodine sudjelovao je i kvartet novosadskog inkluzivnog zbora „Ison" izvodeći poznate dalmatinske klapske pjesme. Zbor „Ison" okuplja djecu sa smetnjama u razvoju iz škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović" u Novom Sadu, nastavnike i profesore iz ove škole kao i učenike i profesore iz drugih škola. Članovi su i roditelji, studenti i svi drugi ljude koji žele da pomognu.