MEĐUNARODNI DAN ŠUMA – ONE SU NAŠA BUDUĆNOST

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. ožujka 2014. - 9:58
Autor: 

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. ožujka i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine, upozoravaju stručnjaci.
Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

Ovogodišnjim aktivnostima želi se istaći uloga ne samo šuma nego i svih vrsta drveća koja rastu izvan šuma. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u kojima obitava više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata.
Ekološki pokret ,,OZON" povodom Međunarodnog dana šuma apeluje na nadležne institucije, prije svih Vladu Crne Gore, da posveti mnogo više pažnje ovih važnim prirodnim resusrima, kako u politici upravljanja, tako i u dijelu inspekcijskog nadzora, jer postojeće stanje na terenu zabrinjava i to primjećuju svi koji prate dešavanja u ovoj oblasti.
Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume; 12-20 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.
Na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, obilježava kao Svjetski dan šuma.