SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - 5. LIPANJ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. lipnja 2011. - 15:45
Autor: 


Ovaj dan ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija davne 1972. godine, povodom otvaranja konferencije o životnoj sredini u Stokholmu.
Svjetskim danom zaštite životne sredine, Ujedinjene Nacije stimuliraju podizanje svijesti o značaju životne sredine i potiču političku angažiranost i aktivnosti na tom polju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite životne sredine je "Šume - Priroda na usluzi" i ona naglašava utjecaj koje šume imaju i neraskidivu vezu između kvaliteta života ljudi i zdravlja šumskih ekosistema. Zbog akcija velikih razmjera koje je sprovela na području pošumljavanja Indija je određena za ovogodišnjeg domaćina Svjetskog dana zaštite životne sredine. Šume pokrivaju trećinu kopnene mase zemlje i one obavljaju vitalne funkcije planete zemlje. Šume igraju kljucnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, ublažavajući ih, oslobađanjem kisika i trošenjem ugljen dioksida. One stvaraju plodno zemljište, sadrže najviše biološki različitih ekosistema na kopnu i stanište su za više od polovine kopnene flore i faune. Usprkos neprocjenjivim ekološkim, zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobitima koje imamo od šuma, dolazi do nastavka krčenja šuma alarmantnom brzinom - svake godine se uništi 13 milijuna hektara šuma, što je jednako veličini države Portugala. Potencijalni prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije bio bi dio rješenja, ali da bi došlo do takvih promjena, potrebno je da očuvanje šuma postane univerzalni politički prioritet.

Audio: Državni sekretar Ministarstva životne sredine RS  Ivica Radović