S.O.S. - SPASIMO NAŠE MORE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. lipnja 2011. - 10:45
Autor: 

Predstavnici 193 zemalja-članica Konvencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu dogovorili su u Japanu (Nagoya) zajedničke korake u zaštiti bioraznolikost do 2020. god. Skup u Japanu završen je novim planom o zaštiti biodiverziteta u narednih 10 godina, dogovoreno je da se do 2020. god. zaštiti 17% kopna i 10% oceana. Procent ugroženosti je velik – istrebljenje prijeti 25 % morskih i 15 % kopnenih sisara, 22 % vodozemaca i 21 % reptila. Velikim dijelom ribarskih resursa se još uvijek ne gazduje na održiv način, a oko 88 % morskih vrsta su prepolovljene. Ono što se strategijom ocjenjuje pozitivno je napredovanje mreže Natura 2000 pod čiju je zaštitu do sada stavljeno 18 % teritorije EU.

Studija UN upozorava da su morski ekosistemi u velikoj opasnosti jer oceanima prijete zagadjenje, pretjerano izlovljavanje ribe i klimatske promjene. Globalno je konzumacija ribe više nego dvostruko porasla od 1973., svjetski prosjek je 17 kg, a šampioni potrošnje su USA, Kina i Kanada sa oko 25 kg godišnje po konzumentu. Predvidja se da će u ribarstvu prevladavati sitna riba na dnu lanca ishrane, te da će do 2100. godine povećanje temperature mora izazvati uništenje koraljnih grebena. Ukoliko se ne poduzmu efikasne mjere u smanjenju posljedica klimatskih promjena, morskim ekosistemima prijeti bujanje algi, trovanje ribljeg svijeta i morskih organizama.
Nevladina udruga Green.me 1.travnja započela je šestomjesečnu kampanju koja u fokusu ima zaštitu biodiverziteta Jadrana kroz projekt „S.O.S.- Save our sea". Kroz medijsku i edukativnu kampanju koju će sprovoditi u svim primorskim gradovima, govorit će o opasnosti invazivnih vrsta u našem moru na primjeru caulerpe racemose (Tumor Mediterana). Među učesnicima kampanje su tivatski jedriličari iz kluba Delfin, stručnjaci Instituta za Biologiju mora iz Kotora i budvanska nevladina udruga Green.me. Projekt podržava Evropska komisija kroz IPA programe – Civil Society Facility. Emisiju "Eko zeleno plava Boka" u cjelosti smo posvetili projektu S.O.S. za zaštitu Jadrana a mozete je poslusati u redovnom terminu emitiranja emisije (utorak 14.6 u 13 sati) kao i na našem portalu u rubrici emisije.
Audio: Projekat - S.O.S. - SAVE OUR SEA