559. FAŠINADA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. srpnja 2011. - 8:58
Autor: 

Juče je u peraškom akvatoriju održana 559. po redu pučka svečanost Fašinada koja se slavi svake godine 22.srpnja. Tim povodom naš gost, u emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" bio je župnik Perasta i opat sv. Jurja don Srećko Majić. Prva fašinada održana je 22. srpnja davne 1452. godine kada su braća Mortešić na hridi, tj.škrpjelu pronašli ikonu Bogorodice sa Kristom, koja se danas nalazi na oltaru. Jedan od njih je izmolio ozdravljenje po zagovoru Blažene Djevice Marije. Nakon toga Peraštani su počeli gradnju umjetnog otoka i crkve na njemu. Oni su 220 godina nasipali kamenje i potapali brodove oko škrpjela kako bi stvorili otok. Do 1603. godine potopljeno je stotinjak brodova.

Prva kapela Gospe od Škrpjela sagrađena je 1484. godine, dok današnji oblik dobija nakon velikog potresa 1667. godine. Od tada, pa do danas svake godine, u sumraku 22. srpnja vezane barke idu od Perasta ka Gospinom otoku, noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali otok. Ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ''fascia'', što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjena kamenjem, plove ka otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tijekom ove procesije na moru, pjevaju se bugarštice. Kad prva barka, u kojoj je župnik, gradonačelnik Općine i predstavnik Bokeljske mornarice, stigne do Školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak. Barke zatim čine prsten oko Gospina otoka, simbolizirajući na taj način povezanost sa Nebeskom Majkom.
Najzanimljiviji dio razgovora sa peraškim župnikom i opatom sv. Jurja don Srećkom Majićem možete poslušati u našem audio zapisu, dok emisiji u cijelosti imate prigodu čuti ovdje. Više možete pogledati u našoj foto galriji kao i video zapis sa jučerašnje 559- te Fašinade.
Audio: Don Srećko Majić župnik Perasta i opat sv. Jurja