JAKŠA FIAMENGO POETSKO GLAZBENA VEČER

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. kolovoza 2011. - 11:56
Autor: 

Proteklog vikenda je u organizaciji Centra za kulturu Tivat održano glazbeno-poetsko večer pod nazivom "Piva klapa ispod volta" u kojem su sudjelovali Jakša Fiamengo i klapa "Kamen". Urednik programa je bio Ante Mekinić.
Pored velikog broja posjetitelja ovoj umjetničkoj priredbi nazočili su Katja Žarnić konzulica prvog razreda u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat i brojni drugi. Na samom uvodu voditelj večeri Ante Mekinić rekao je par riječi o proslavljenom pjesniku Jakši Fiamengu i predstavio je klapu "Kamen".
Fiamengo je rođen na otoku Visu 1946. godine. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade" , "Ja sam pjesma" , "Karoca gre", "Sutra će te ponit", "Sidro u čoviku". Njegove pjesme dostupune su u oko 40-tak knjiga i prevedene su na 15 jezika. Pored poezije piše i eseje, kritike, scenarije. Za svoj rad dobio je mnoga prizanja, uključujućio i ona najsjajnija koja se za života mogu dobiti.
Klapa "Kamen" osnovana je 1958. godine u malom težačkom mjestu Kamen nadomak Splita. Nekoliko nadarenih pučkih pjevača okupljenih u župskom crkvenom zboru iznjedrilo je ovu poznatu klapu. Kroz pet desetljeća postojanja klapa "Kamen" zavrijedila je brojne nagrade i priznanja, među kojima se posebno ističe 17 omiških, zlatnih, srebrnih i brončanih. Klapa je snimila pet cd-a, koji svjedoče o bogastvu klapskog repertoara od izvornih napjeva do novouglazbljenih skladbi i obrada popularnih šlagera. Emisiju Tragom Hrvata Boke i događaja u kojoj smo se posvetili poetsko-glazbenoj večeri Jakše Fiamenga i klape "Kamen" možete poslušati ovdje.
Audio: Jakša Fiamengo

Audio: Ante Mekinic