"ĆIRO" SE VRAĆA KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. rujna 2011. - 10:56
Autor: 

Tragom ideje revitalizacije strog "ćire" u Dubrovniku je osnovana "Udruga prijatelja uskotračne željeznice" 2006 godine, sa namjerom obnavljanja uskotračne željeznice u turističke svrhe s mogučnošću daljnjeg povezivanja s prekograničnim zemljama Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Cilj projekta je revitalizacija i promocija kulturno-povijesnog nasljeđa te oživljavanje regije u gospodarstvenom smislu, ponuditi dodatni turistički i zabavni sadržaj, užitak u kulturno-povijesnom nasljeđu uskotračne željeznice. Popularni "ćira" doveo bi brojne znatiželjne turiste a lokalni obrtnici bi se mogli prezentirati sa svojim tradicijskim obrtima i ekološkim proizvodima. Prva faza obnove bila bi na potezu od stanice Cavtat (Zvekovica iznad Cavtata) pa do Vojskog dola (stanica na brdu iznad Konavala). Druga faza na potezu od stanice Gruž (Dubrovnik) do graničnog prijelaza prema Bosni i Hercegovini, te treće faze od spomenute stanice Cavtat (na Zvekovici iznad Cavtata) do graničnog prijelaza sa Crnom Gorom kazao je za naš radio tajnik udruge Ivan Boban.

Pruga Gabela-Zelenika s odvojcima između Uskoplja i Gruža (dubrovačka luka) te Huma i Trebinja.je svečano otvorena 15.srpnja 1901. Prvi vlak stigao u Boku Kotorsku Gabela – Hum – Uskoplje – Herceg Novi – Zelenika 16.srpnja 1901. godine.
Austrougarska je za potrebe svoje vojske napravila prugu a ne za unapređenje uslova života i razvoja krajeva kroz koje je prolazila, ali je imala pozitivan utjecaj, donosila je promjene, uslovljavala napredak i omogućavala vezu sa svijetom, te na svoj način ostavila pečat ne samo na Boku već i na region.
Od Uskoplja do Zelenike bile su 4 veće i 13 manjih stanica.: Uskoplje , Ivanica , Zagradinje, Glavska, Vojski Dol, Mihanići, Cavtat, Ćilipi, Komaj, Gruda, Pločice, Nagumanac, Sutorina, Igalo, Herceg-Novi , Savina , Zelenika.
Austrougarska je zeljela obezbjediti sigurnu kopnenu vezu sa Bokom kotorskom, koja je postajala sve važnija za njene strateške i imperijalne interese. Zato je odlučila da između Gabele i Zelenike izgradi željezničku prugu sa dva rukavca: odvojkom od Uskoplja do dubrovačke luke Gruž i od Huma do Trebinja. Te pruge povezivale su jadranske luke u Metkoviću, Gružu (Dubrovnik), Zelenici (Boka kotorska) i poslije u Pločama s gradovima i mjestima u njihovu zaleđu i dalje s prugama u srednjoeuropskim zemljama.
Izgradnja pruge Gabela – Zelenika sa njenim odvojcima smatrana je najtežim građevinskim poduhvatom u cijeloj Austrougarskoj monarhiji. Razlozi za to su bili težina terena kroz koji se trasa pruge probijala i imperativ da buduća pruga bude zaklonjena od napada sa mora. Trasiranje pruge, snimanje zemljišta i obilježavanjeterena započeti su 1897, a radovi godinu dana kasnije.
Posljednji putnički vlak napustio je Zeleniku 30. lipnja 1968. godine u 11 sati, u isto vrijeme kada je stigao i prvi dolazeći, svečani voz 16. srpnja 1901. godine. Promet na pruzi Čapljina- Dubrovnik je obustavljen 1. lipnja 1976.
"Ćiro", jedan od simbola povijesti ovih krajeva, ima budućnost. Interesovanje za realizaciju projekta pokazali su pojedine privatne tvrtke, a dio sredstava bi trebao biti obezbijeđen iz europskih fondova za prekograničnu suradnju.
Audio: Tajnik Ivan Boban