TO TIVAT - NOVI HOTELI 2014

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 13. listopada 2011. - 14:37
Autor: 

U svim vidovima smještaja na Tivatskoj rivijeri za osam mjeseci ove godine boravilo je 38.630 zvanično prijavljenih turista što je 6,5 odsto bolji rezultat nego lani a ostavreno je 310.764 noćenja što je čak 37,6 odsto bolji rezultat nego u uporednom prošlogodišnjem periodu – saopšteno je danas na pres-konferenciji na kojoj je Turistička organizacija Tivat predstavila rezultate tek završene ljetnje turističke sezone.

„Sezona 2011 bile je jedna od najupsješnijih u posljednjih 20-tak godina. Ne samo što smo povećali fizički obim turističkog prometa, nego je u usluga koju pružamo poboljšana, a Tivat je kroz nove sadržaje koje je dobio, prvenstveno one u „Porto Montenegru", napravio veliki korak unapred i sve se više pozicionira kao destinacija za visokoplatežnu klijentelu."- istakao je gradonačelnik i predsjednik TO Tivat Dragan Kankaraš. On je posebno naglasio podatak o porastu broja noćenja od 23 odsto u predsezoni od 1.1 do 31.5 „što potvrdjuje da Tivat više nije isključivo sezonska turistička destinacija" i najavio da će se u narednom periodu više pažnje posvetiti razvoju još nekih vrsta turizma poput kongresnog i poslovnog.
„Ipak, moramo biti svjesni da ćemo naredne dvije godine zbog zatvaranja i rušenja najvećeg hotela „Plavi horizont" sigurno bilježiti pad broja gostiju, do 2014 kada će „Qatari Diar" na mjestu tog hotela otvoriti novi luksuzni rizort, a tada bi novi hotel sa pet zvjezdica trebalo da bude otvoren i u „Porto Montenegru"."- kazao je Kankaraš dodajući i da TO Tivat naredne dvije godine mora još efikasnije da ubira svoje prihode, pogotovo od boravišne takse, da nadomjesti manjak nastao zbog zatvaranja „Plavog horizonta". Kankaraš je naglasio da su sve javne i komunalne službe u sezoni funkcionisale odlično i bez problem, kao i da je upravo iz Tivta ljetos bilo najmanje primjedbi turista na telefon Montenegro Customer Care centra.
V.d. direktorica TO Tivat Bernarda Moškov predstavila je rezultate ankete u kojoj je ljetos anketirano 1.542 domaćih i stranih turista.Oni su turističko-ugostiteljsku ponudu Tivta ocijenili sa prosječnom ocjenom 3,77 , najvećom u posljednjih osam godina. Najveću ocjenu – 4,22, dobio je kvalitet osoblja, kvalitet hrane ocjenjen je sa 4,15, a čistoća sa 3,99. Najmanju ukupnu prosječnu ocjenu dobila je organizacija saobraćaja – 3,17. Moškov je naglasila da je TO Tivat i prije i nakon sezone, a posljednji put prekjuče tokom radne posjete Tivtu ministra turizma Predraga Sekulića, insistirala da se izmjene zakonski propisi na način da se i jahte kojih je u Tivtu godišnje nekoliko stotina, počnu smatrati turističkim objektima i njihovim putnicima naplaćivati boravišna taksa dok ti brodovi borave u ovdašnjim marinama.
Iako je Općina Tivat insistirala i u najvećoj mjeri uspjela da iz centra grada ukloni gotovo sve privremene turističko-ugostiteljske objekte, gradonačelnik Dragan Kankaraš nema primjedbi na to što je ljetos dobila još jedan novi i do sada najveći privremeni objekat za koji je dozvolu dalo „Morsko dobro" – luksuzni otvoreni bazen „Lido Mar" u „Porto Montenegru".
„Ima različitih privremenih objekata- ja sam govorio o onome što je na neki način, bilo ingerencija Opštine i mislim da smo tu postigli zadovoljavajuće rezultate. Što se „Lido Mara" tiče, ja lično sam zadovoljan što takav objekat postoji u našem gradu."- istakao je Kankaraš
Zamoljen da prokomentariše izjavu ministra turizma Predraga Sekulića „da bi učinili uslugu „Mimozi" da smo je zatvorili kako bi oni shvatili da na najljepšim djelovima obale Tivta ne mogu držati hotele ranga dvije zvjezdice", izvršni direktor HTP „Mimoza" Marko Petričević je kazao da je ta firma ove godine zabilježila porast prometa od 30 odsto.
„Neminovno je i da mi moramo uhvatiti korak u trci za poboljšanje ukupnog kvaliteta ponude Tivta koja je u toku. Mi dajemo sve od sebe i opravdali smo očekivanja naših gostiju što se vidi i iz rezultata ove ankete turista. Na donosiocima odluka je da nam pomognu i da svi zajedno iz trke za kvalitetom, izadjemo kao pobjednici. Da li će to biti renoviranje ili zatvaranje hotela, to je drugo pitanje."- istakao je Petričević.
Siniša Luković