ZAVRŠENI SUSRETI KNJIŽEVNIKA U ROVINJU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. listopada 2011. - 11:34
Autor: 

U Rovinju su završeni Osmi susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. Domaćin manifestacije je bilo Hrvatsko kulturno društvo Rovinj "Franjo Glavinić", a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i Grada Rovinja. Hrvate iz Boke kotorske predstavili su dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović i pjesnik Adrijan Vuksanović.

Prvog dana susreta održano je pjesničko večer na kojoj su nastupili književnici: Jasmina Domaš, Malkica Dugeč, Ljubica Kolarić-Dumić, Robert Hajszans, Tomislav Milohanić, Nevenka Nekić, Ivana Ott, Antonio Sammartino, Šimun Šito Ćorić, Rudolf Ujčić, Anđelko Vuletić i Adrijan Vuksanović. Drugog dana je na stručno-znanstvenom skupu, pored ostalih zapaženo predavanje održao dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović. On je izlagao o kulturnoj, političkoj i demografskoj stvarnost Hrvata u Boki kotorskoj. Sudionik simpozijuma bio je i ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske Davor Božinović. On je govorio na temu Zakona o Hrvatima izvan Hrvatske, koji će uskoro biti usvojen. Inače, ministar Božinović je podrijetlom iz Boke kotorske, iz Tivta.
Prava poslastica za ljubitelje poezije bilo je veče posvećeno najvećem živom hrvatskom pjesniku Anđelku Vuletića, koji je nazočio manifestaciji.
Treći dan je bio ekskurzioni dio susreta, u kojem su se književnici upoznali za znamenitostima Istre. Oni su tom prigodom obišli značajne povjesne spomenike.
O svemu ovome možete se više informirati putem naših audio i foto zapisa.
Audio: Davor Božinović ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske

Audio: Davorin Flego predsjednik Gradskog vijeća Rovinja

Audio: Đuro Vidmarović član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika

Audio: Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat