BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. listopada 2011. - 21:57
Autor: 

Danas i sutra su posebni dani za kršćanski puk. Naime, Crkva svakog 1. studenog u godini proslavlja blagdan Svih svetih. Ova svetkovina izražava činjenicu da sveci nisu samo oni koji su kanonizirani, već svi koji su ušli u Kraljevstvo Nebesko, pa iako im ne znamo imena i njihovi životopisi su nam nepoznati. Takvih je puno više od onih koji su službeno uzdignuti na čast oltara. Svi oni, i znani i neznani, imaju svoje mjesto u kalendaru i današnji dan njima je posvećen.

Dušni dan ili u puku poznat kao Dan mrtvih, Crkva obilježava svake godine 2. studenoga. U Apostolskom vjerovanju između ostalog kaže se i: "Vjerujem u ...Općinstvo svetih...". Upravo te riječi zrcale istinu da Crkva nije samo ovozemaljska realnost, već je ona i transcedentalna stvarnost. Ona je je zajednica i živih i mrtvih, Ona je Tijelo Kristovo.
Danas i sutra slavit će se svete mise u svim župnim crkvama diljem Kotorske biskupije, također posjećivat i blagoslivljat će se groblja. Donosimo vam raspored svetih misa i obreda na području Kotora i Tivta.
Danas na gradskom groblju sv. Mihovila u Kotoru biti će svečana sv. Misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30h. Sutra, na Dan Mrtvih, poslijepodne također na groblju sv. Mihovila, sv. Misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30h.
Danas u Tivtu na groblju sv. Šimuna u 15h je blagoslov groblja. U Donjoj Lastvi, u crkvi sv. Roka sv. misa je u 9h, a blagoslov mjesnog groblja sv. Mihovila je u 14h. U crkvi sv. Antuna u Lepetanima sv. misa i blagoslov groblja je 11h.
Sutra u Gornjoj Lastvi u 14h je sv. misa i blagoslov groblja, dok u Bogišićima blagoslov groblja je u 15h. Groblje u Mrčevcu će se blagoslivljati u 9h, a groblje sv. Ivana u Kavču u 16h. U Bogdašićima obred blagoslova groblja je 10.30h, a u Gornjim Krašićima u 14h.
Proteklih dana vjernici su na grobove, po tradicionalnom običaju, donosili cvijeće i palili svijeće. Kako to izgleda na mjesnom groblju sv. Mihovila u Donjoj Lastvi možete vidjeti u našim foto zapisima.