PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE OD ZDRAVLJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 22. studenog 2011. - 11:33
Autor: 

Juče je svečano u Kotoru proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja. Svečanu svetu Misu služio je don Ivo Ćorić uz koncelebraciju don Dejana Turze. Veliki broj vjernika sabrao se u ovom Gospinom svetištu, koje već stoljećima bdije nad Kotoranima, upotpunjujući veličanstvenu arhitekturu prirode i čovjeka.
U starini je ova svetinja bila poznata kao Gospa od Počivala, a od druge polovice 17. stoljeća nosi ime Gospe od Zdravlja. Crkva je građena u 15. stoljeću, a prvu put u arhivskim dokumentima se pominje 1518. godine. Ima otvoreni duboki trijem u formi prelomljenog gotičkog luka i nadsvođena je gotičkim svodom, ostali dio građevine je baroknog stila.

U 16. stoljeću spominje se isposnička ćelija kotorke Bernardine, koja je kao i blažena Ozana uz crkvu svetog Pavla, provodila svoj život u strogoj pokori i molitvi. U prvoj polovici 18. stoljeća sagrađen je i zvonik. U crkvi se nalazi grobnica poznate kotorske obitelji Bolica, a ispred crkve grob je kotorskog građanina Antona Lukovića. Na oltaru su dva kipa, jedan svetog Tripuna zaštitinka grada Kotora, a drugi svetog Jeronima, zaštitinika Dalmacije, kojoj je Kotor dugi niz stoljeća pripadao geografski, civilizacijski i vjerski. Čudotvorna ikona Gospe od Zdravlja rad je mletačke kretske škole i datira iz 16. stoljeća, dok je srebrni okov iz 18. stoljeća.
Kako je juče bilo u svetištu Gospe od Zdravlja pogledajte na našim fotografijama.