Kultura

Sinoć je u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat  održan koncert „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“,  Fondacije kreativnih žena Crne Gore.

 

Srijeda, 29. studenog 2023.

„Tko će znati vremenu kraj, vjetru put, tišini ime ...“

Ivo Andrić

 

Često se pitamo odakle dolazi, kuda ide i što mu određuje put dok nam miluje lice i mrsi kosu. O vjetru su pisali mnogi pjesnici, dok su njegovo kretanje pokušavali naslikati mnogi umjetnici..., ali kao što pjesma kaže „vjetar se vezat ne može“, tako izgleda ne možemo ni da ga zabilježimo nijednim vidom umjetnosti, već samo da sugeriramo njegovu pojavu.

U četvrtak , 30.11.,   s  početkom u 20 sati ,  u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, bit će održan koncert „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“,  Fondacije kreativnih žena Crne Gore.

Pomorski muzej Crne Gore  najavljuje otvaranje izložbe ,,Punim jedrima", autorice  Mile Moškov.

„Gospođa Moškov izrađuje dobrotsku čipku od gimnazijskih dana. Do sada je dobrotsku čipku izlagala na Međunarodnim festivalima čipke u Hrvatskoj u Pagu i Slavoniji, Sloveniji u Ljubljani, Italiji, Španiji na Cetinju na Festivalu kulturnog nasleđa u Narodnom muzeju, u Tivtu, kolektivno u Kotoru, Podgorici na poziv Ambasade UAE. Od 2011.godine počinje sa radionicama. Izložbu će otvoriti etnolog, g-đa Stana Marušić, u muzičkom dijelu programa nastupaće klapa Maris“.

Nedavno je  knjigu "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke", koju su priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić, objavio  JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.  Autor predgovora je  Domagoj Vidović, a u nastavku ga imate priliku u cijelosti pročitati.

 

Pet stoljeća pjesništva Hrvata u Crnoj Gori

Knjigu "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke", koju su priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić, objavio je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. 

Autor predgovora Domagoj Vidović napominje kako su sastavljači antologijom obuhvatili raspon autora rođenih u razdoblju od 1490. do 1994. te ponudili presjek pjesama napisanih od 1532. do danas. 

Povodom proslave Dana  Općine Kotor, u organizaciji Općine  Kotor i  JU ŠOSMO “Vida Matjan” u četvrtak,  23.11.,  s  početkom u 18 h,  u Koncertnoj dvorani škole, održat će se koncert učenika  „Poklon gradu”.

 

Promocija časopisa  Komuna,  u cijelosti posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori,  održat će se   22. 11.,  u 19.30 h,  u Hrvatskoj knjižnici ,, Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi.

Sudjeluju:  Miraš Martinović, Neven Staničić, prof.,  mr. sc.  Željko Rutović i  mr. sc. Amer Ramusović.

Tiskanje ovog broja omogućio je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

 

 

 

Pomorski muzej Crne Gore najavljuje otvaranje izložbe ,,Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji", autora Ilije Mlinarevića, kustosa Pomorsko- tehničke zbirke.  Izložba će se održati 22. 11.,  u 19 sati,  u muzejskoj Galeriji.

Izložbu prati katalog koji na preko 200 strana donosi 185 kartografskih prikaza Boke.

Srijeda, 15. studenog 2023.

Međunarodni znanstveni skup „Zmajevići -   nadbiskupi, mecene, društveno-politički stratezi“,  održat će se u Kotoru, u petak,  17.11. s početkom u 9:30 h,  u Koncertnoj dvorani Muzičke škole – Crkvi Sv. Duha.

Na skupu će govoriti znanstvenici i istraživači iz Hrvatske, Albanije, Srbije, Crne Gore, a organizatori su Kotorska biskupija i Barska nadbiskupija u suradnji s biskupijom Lješa u Albaniji.

 

 

Stranice

Subscribe to RSS - Kultura