Mise povodom blagdana Male Gospe

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 07. rujna 2018. - 8:46
Autor: 

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, već u V. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuca, sagrađena crkva u čast Svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od VII. st. i na Zapadu.

Njezino rođenje navijestilo je veselje i radost cijelom svijetu. Stoga Crkva sutra, 8.9., slavi uspomenu Njezina rođenja.

U Bogorodičinom hramu na Prčanju sveta misa će biti u 18 sati, a u župnoj crkvi u Gornjoj Lastvi sveta misa će biti u 9 sati. U crkvi Imena Marijina u Stolivu misa će biti u nedjelju u 18 sati. 

Mala Gospa donosi jesen, pa se u puku kaže: "Gospa Mala - jesen prava!" O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve kao sto ih vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema vise pravog sunca i teško ce ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reci pčelari.

Mala Gospa je vremenski i pokazatelj: ako je toga dana lijepo, bit ce cijeli mjesec lijep.