Divlja, pomalo gorka, ali ukusna i nadasve zdrava!

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 21. travnja 2015. - 12:37
Autor: 

Miris i okus bokeške kužine upravo je među travama koje rastu na padinama ovih planina koje nas okružuju. Biljka koju nalazimo kao dosadni korov, za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na svim međama, livadama i travnjacima. Nekrunisana carica svih trava kod nas, tzv. talijanska salata, maslačak, divlji radić, cikorija, a kod nas ŽUĆENICA.

Nevjerojatna je moć njene ljekovitosti. Uz minerale poput kalija, natrija, kalcija, fosfora i željeza žućenica je najbogatija vitaminom C i provitaminom A, te sadrži i vitamine B1, B2 i K. Osim što ima diuretička svojstva, potiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol. Otklanja kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšava želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari.

Žućenicu treba brati dok biljka još ne cvate. Šećeraši bi trebali svaki dan jesti do deset stabljika žućenice dok je u cvatu. Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvačemo. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna.

Zanimljivi su narodni recepti u kojima bi se svjež korijen potapao u vino ili rakiju, što govori da su ljudi prepoznavali da je maslačak ljekovitiji kad je svjež. Postoji i legenda po kojoj su drevni Rimljani na svojim osvajačkim putovima koristili sušeni korijen žućenice za vodu koju su usput uzimali u mjehove od bivolje kože, jer ne znajući je li je voda zatrovana stavljali bi u mijeh s vodom određenu količinu suhoga korijena žućenice, da neutralizira bakterije ili neki otrov. I sada travari daju korijen žućenice skoro u svim čajevima ili napitcima, a posebice u oblogama za rane koje sporo zacjeljuju.

Osim ljekovitosti, ovo je jedna od najpoznatijih trava hraniteljki. Kao i mnogo toga što smo već spominjali u našoj domaćici, i žućenica je bila hrana na sirotinjskoj trpezi. Danas je odličan družbenik ribi ili mesu.

 

Organizacija žena Tivta prepoznala je vrijednost ove biljke i na pravi ga način valorizirala. Posvetili su joj međunarodni gastronomski festival “Žućenica fest”, koji traje od 2004. godine. Festival je izrodio čak preko 200 recepata  jela, pića i poslastica od žućenice. Tivćani, Mašo Čekić i Blaženka Vučurović, autori su “Knjige o žućenici” koja je postala  prepoznatljiva diljem Boke i koja vam donosi preko 120 rićeta ove zelene carice.

 

Prije nego vam navedemo nekoliko njih  spomenut ćemo naš tradicionalni način sparićavanja žućenice – žućenica s krtolom i jajima.

Žućenicu oprati i sitno iskidati, skuhati 2-3 jaja utvrdo, i skuhati krtolu. Vruću krtolu dodati žućenici, pouljiti, popapriti i posloti. Po želji dodat malo ostike i sitno kidanu kapulu ili mladi luk.

 

A evo i novih rićeta koje su se izrodile na tradicijskom Pjatu od žućenice.

Čorba od mlade žućenice:

-              Pola kila mlade žućenice

-              3 ožice maslinovog ulja

-              2-3 ožice integralnog brašna

-              2-3 špice luka česna

-              2 jaja

-              2 deca kiselog mlijeka

-              Papar i sol

 

Žućenicu skuhati u posoljenoj vodi. Ocijediti i sitno iskidati.

Na zagrijanom ulju zarumeniti brašno pa dodati isjeckan luk česan, papar, žućenicu i sve zaliti vodom. Posoliti i kuhati petnaestak minuta.

U supijeru žbatit jaja, dodati kiselo mlijeko i miješajući dolivati čorbu.

Po želji, u čorbu možete dodati malo kuhanog oriza.

 

Kako se nitko od pjata čorbe nije najeo, evo prijedloga i za glavno jelo:

 

Njoke s pestom od žućenice.

Za pesto je potrebno:

-              4 tvrdo kuhana jaja

-              10 deka sjeckanog mladog luka

-              10 deka sjeckane žućenice,

-              4 struka petrusina

-              3 ožice limunovog soka

-              1 dec maslinovog ulja

-              3 špice luka česna

-              Struk svježeg bosioka

-              Struk mažurane

-              Ožica senfa

-              Gratani slani sir

-              Papar i sol

Sve sastojke, osim sira, staviti u mikser i izmiksati.

Dotjerati okus i preliti po kuhanim njokama (ovo je količina za pola kila njoka).

Lagano izmiješati, ukrasiti listićima petrusina i gratanim sirom.

 

I na kraju možete se i zasladiti kolačem od žućenice ili sladoledom od žućenice.

Drage domaćice, stađun je od žućenice, pa iskoristite ovu blagodet koju nam priroda nudi. A kako su nam šapnule vrijedne Tivćanke i organizatorke “Žućenica festa”, već krajem idućeg mjeseca imat ćemo priliku uživati u 11. po redu Pjatu od žućenice,  kušati razne delicije, ponešto naučiti, a eto i prilike da se i same okušate kao domaćice i svojim pjatom uveličate ovaj događaj.

 

A do sljedećeg utorka, pozdravlja vas Dux domaćica.

Audio: 
Dux domaćica - Žućenica