Stađun je od čičimaka

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. listopada 2016. - 10:12
Autor: 

Naše mediteransko podneblje u svakom godišnjem dobu zrači svojom ljepotom i nosi svoje blagodeti. Netko će reći da mu je jesen sumorna, da priroda lagano mre, pa ipak priroda u našem okruženju nudi plodove, koji su dostupni jedino tada i treba uživati u njima.

Čičimci, žižule ili izvorno kineske datulje, jer nas je netko nekada obradovao i iz Kine donio ih kod nas, pronašli su svoje idealno stanište upravo u našem prekrasnom zaljevu, i hrvatskom primorju sve do Trogira. Čičimak je listopadna, grmovita biljka koja naraste od 5 do 8m, i životni vijek joj je čak do 200 godina. Vrlo je prilagodljiva našoj klimi, te odlično podnosi temperature zraka i preko 40 stupnjeva, a uspješno prezimi i do -25 stupnjeva. Razmnožava se sjemenom, izdancima, rezanjem i kalemljenjem. Najbolje ih je saditi u jesen, ali može i proljeće. Plodovi zriju u rujnu i listopadu. Kada drvo čičimka dostigne punu snagu, s njega se može ubrati i do 40 kg plodova.

Generacije naših primoraca pamti branje čičimaka po susjedovim vrtovima, čak i dok nisu još sasvim sazreli. Njihova čar je upravo konzumirati ih svježe, mada većina nas nije ni svjesna kojim bogatstvom vitamina C obiluju. Po tom kriteriju, rangiraju se odmah iza šipka. Također smatra se da odlično djeluju na smanjenje krvnog tlaka, pomažu u probavi. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se još  za zarastanje rana i čir na želucu.

Poznato je da se koristi za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode. Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.

Vjerujem da većina domaćinstava čak i spravlja rakiju od čičimaka, a ako netko nije još probao, upravo je vrijeme da za hladnije zimske dane koji slijede pripremite makar jednu litru. Za litra rakije prosušite 22 čičimka, i ubacite, i za nekih mjesec dana kada rakija poprimi boju viskija konzumirajte i guštajte! 
Listopad je tek počeo, osjetite prirodu, uživajte u njenim plodovima, sladite se čičimcima, šipcima, mandarinama, kostanjima, opskrbite se vitaminima, čeka nas duga i vlažna zima.