50 godina BK Palma – za Tivćane „više od igre“

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 11. studenog 2022. - 10:28
Autor: 

U Muzeju i galeriji Tivat  sinoć je upriličena multimedijalna izložba povodom 50 godina od osnivanja Bućarskog kluba „Palma“.

Ispred BK Palma, prisutnima se obratio Zvonko Dubravčić: „Kao rezultat zajedničkog angažovanja ljubitelja bućanja, naših sponzora, odnosno ljudi koji su prepoznali značaj ovog sporta i očuvanja kulture i tradicije Tivta i Tivćana, nastala je monografija pod nazivom „Bućarski klub Palma više od igre“. Izdata je u tiražu od 500 primjeraka. Nastao je i film, kao i ove predivne fotografije sačuvane u arhivama Foto- kino kluba „Mladost“, „Bućarskog kluba Palma“, a dio njih je iz privatne riznice naših osnivača Roka Nikolića i Anđelka Stjepčevića“. Stranice monografije pričaju predivnu priču, priču o rađanju i životu amaterskog sportskog kluba, ali to nije samo priča o bućarskom klubu Palma, to je priča o načinu života starosjedilaca našega grada, priča o tome kako se ljubav prema sportu , ali i prema prijateljima, komšijama, i ljudima prenosi sa oca na sina, sa đeda na unuka. Što bi jedan moj kolega rekao : „Bulo je bačeno davne 1972. godine i još uvijek nije udarilo o špondu“.

Predsjednik Kluba Niko Stjepčević je istakao: „U godini velikog jubileja , uspjeli smo ostvariti  i najbolje rezultate u povijesti kluba. Mislim da ništa nije slučajno, tako da imamo svjetskog omladinskog prvaka, naši igrači su samo sa dva svjetska prvenstva prije  nekoliko dana donijeli 5 medalja, osvojili smo Olimpijadu, šampioni smo Crne Gore, a u Ligi šampioni smo došli među osam ekipa, i još mnogo toga na brojnim turnirima. Moramo se prisjetiti da je naše igralište nastalo dobrovoljnim radom članova entuzijasta i ulaganjem svojih sredstava, naših predaka i hvala im što su imali viziju. Na poznatom zogu koji gleda na lastovsku rivu i palme, i do današnjih dana, okupljaju se igrači i gledaoci od najmlađih do najstarijih uzrasta. Kada se pogledaju svi arhivski dokumenti i saberu sjećanja nekadašnjih i sadašnjih članova kluba Palma, postaje jasnije zašto je ova igra „više od igre“, spoj dobrih namjera, tradicije i takmičarskog duha koji se prenosi decenijama“.

„Po Programu zaštite kulturnih dobara za 2012. godinu podržana je identifikacija elemenata nematerijalne kulturne baštine na području Crne Gore. Među 18 identifikovanih elemenata sa područja Tivta našla se tradicionalna vještina – bućanje, Da je sport „više od igre“ ogleda se u prvobitnoj želji za društvenom interakcijom, druženjem i relaksacijom. Vremenom, razvojem pravila igre i modifikovanjem buće, vještina je dobila zvanično mjesto u svijetu sporta. Najvažniji aspekt održivosti je prenošenje vještine sa generacije na generaciju što potvrđuje broj mladih članova kluba. Fotografije na izložbi zabilježile su trenutke uspjeha BK  Palma, što dokazuju i brojni pehari. U odnosu na sve gore navedeno podrška JU Muzej i galerija Tivat nije izostala i ovom prilikom u ime ustanove želim da čestitam godišnjicu i poželim još mnogo godina uspjeha“ – kazala je direktorica  Muzeja i galerije Tivat,  gospođa Danijela Đukić.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine Željko Komnenović, koji je čestitao Klubu na uspjesima, a posebno Graciji Stjepčeviću , koji je na ponos svih građana donio medalje s  važnih natjecanja, o kojima smo već govorili prethodnih dana.

Nazočni su bili u prilici pogledati i dokumentarni film o klubu, koji je sve podsjetio na brojne uspješne sportske godine.