Adrijan Vuksanović – novi predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. srpnja 2019. - 14:55
Autor: 

Na V. izbornom Saboru Hrvatske građanske inicijative, koji je danas održan u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, za novog predsjednika stranke izabran je Adrijan Vuksanović, sadašnji zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore.

Vuksanović je izrazio zahvalnost svima koji su ga podržali te istakao da je politika timski rad te da pored časti, osjeća i veliku odgovornost prema novoj funkciji: „U ovom trenutku posebno želim zahvaliti prvom predsjedniku HGI-ja dr. Daliboru Buriću, jer je trebalo nakon 2002. godine i onih traumatičnih `90-ih godina stati na čelu jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Danas je to, priznajem, puno lakše. Ništa manju zahvalnost želim iskazati i prethodnici gospođi Mariji Vučinović. Ja ću biti prvi koji će sve njene zasluge braniti javno. Mora se reći da smo za vrijeme njenog vođenja stranke postigli velike uspjehe, da smo postali prepoznatljivi politički subjekt i hvala joj na tome. Također veliku zahvalnost dugujem i profesoru Gržetiću, koji je u ovih pola godine, s velikom brigom i odgovornošću vodio HGI u jedno turbulentno razdoblje“. Također je izrazio zahvalnost bivšoj zastupnici u Skupštini gospođi Ljerki Dragičević. Vuksanović se prisjetio i prvog zastupnika HGI-ja u Skupštini Crne Gore Boža Nikolića.

„Ova stranka je nastala velikim entuzijazmom njenih osnivača, ali prevashodno velikom željom hrvatskog naroda da ima autentičnu, svoju hrvatsku stranku, koja će i na političkom i svakom drugom polju glasno i jasno govoriti da su Hrvati ovdje autohtoni, da smo još uvijek, ne samo biološki, nego i identitetski živi“, istakao je Vuksanović. Novoizabrani predsjednik HGI-ja je izrazio zahvalnost i potpredsjedniku Općine Tivat Iliji Janoviću, koji se trudi svoju funkciju koristiti u što boljem rješavanju infrastrukturalnih problema u našem gradu. Osvrnuo se i na kulturne vrijednosti koje Hrvati u Crnoj Gori baštine i promoviraju kroz mnogobrojne kulturne događaje i aktivnosti te podsjetio nazočne na nedavno promovirani Kotorski misal u katedrali sv. Tripuna, za čije je tiskanje najviše zaslužan predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Adrijan Vuksanović je rođen u Kotoru 1980. godine. Diplomirani je inženjer elektrotehnike. Radio je kao novinar, zatim u Elektroprivredi Crne Gore, a nakon toga kao profesor u Podgorici. Sada je zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore, a član je i saziva Skupštine Općine Tivat kao član HGI-ja. Funkciju predsjednika Odbora za europske integracije je obnašao dvije godine. Sada je zamjenik istoga Odbora. Također je član Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i jedan od osnivača Crnogorske paneuropske unije.