Posjet Grlića Radmana u duhu zajedništva i dokazane potpore Hrvatima

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. svibnja 2021. - 21:18
Autor: 
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman stigao je danas u posjet Crnoj Gori.  Nakon sastanaka u Podgorici, ministar Radman je posjetio Kotor, gdje se susreo s biskupom kotorskim monsinjorom Ivanom Štironjom te posjetio Kotorsku biskupiju, a nakon toga zgradu Generalnog konzulata RH, kao i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore.
Nakon toga, u Donjoj Lastvi u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, sastao se s predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, kao i potpredsjednikom HGI-ja Ilijom Janovićem. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimir Deković upoznao je gospodina Grlića Radmana s radom HNV- a, kao i o brojnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine. Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je izrazio zahvalnost na dolasku ministra Grlića Radmana te istakao zadovoljstvo zbog potpore koje pruža i nedvojbeno iskazuje Republika Hrvatska Hrvatima u Crnoj Gori i institucijama koje ih predstavljaju, a među njima se posebno ističe Hrvatsko nacionalno vijeće. Ministar Grlić Radman je istakao da će Hrvatska i ubuduće pozorno voditi računa o svojim Hrvatima u Crnoj Gori.
Potpredsjednik HGI Ilija Janović govorio je o aktivnostima stranke na lokalnoj razini i pri tome izrazio zadovoljstvo djelovanjem u Skupštini Općine Tivat i na zasjedanju tivatskog parlamenta gdje odbornici Hrvatske građanske inicijative zastupaju i brane interese Hrvata, a način na koji to čine zavrijeđuje sve sveći broj pohvala.
Nakon sastanka, ministar Radman se susreo s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori, koji su predstavili svoje djelovanje i iznijeli probleme s kojima se susreću. Ministar Radman osvrnuo se sastanke koji su održani u Podgorici, a također je izrazio zadovoljstvo susretom s predstavnicima hrvatskih udruga, kao i bezuvjetnu potporu. 
Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić je pozdravila prisutne te istakla da će svojim djelovanjem, kao i uvijek, skrbiti o Hrvatima izvan Domovine, kao i truditi se pomoći hrvatskoj zajednici, u okviru svojih mogućnosti. 
Na kraju susreta razmijenjeni su prigodni darovi. 
Ministar Radman će sutra u okviru svog službenog posjeta boraviti na znanstvenom skupu „Identitet Hrvata Boke kotorske“ u Tivtu.
Susretu su nazočili i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić , kao i generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević.