Akcija za Veliki gradski park: ukupno donirano 4.310 € i vrijedne sadnice

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. svibnja 2019. - 11:19
Autor: 

 U akciji nabavke novih sadnica za Veliki gradski park, povodom Europskog dana parkova, prikupljena su značajna sredstva u novčanom iznosu od 4.310,00 € i sadnice u procijenjenoj vrijednosti od oko 600,00 €. Sadnice su dopremljene i smještene u rasadniku „Komunalno“ d.o.o. Tivat,  a brigu o njima do zasađivanja vodit će zaposleni Komunalnog poduzeća. Prethodno su, na Europski dan parkova, 24.5. zasađene tri sadnice himalajskog kedra, dvije sadnice česmine i trinaest sadnica pitosporuma šatiranog lista.

Sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula, izrazila je zadovoljstvo na dobro organiziranoj i uspješno provedenoj akciji, u kojoj su sudjelovale  brojne ustanove, organizacije, poduzetnici, privrednici i ugostitelji.

„Razne biljne vrste - pinjol, alepski bor, kamforovac, judino drvo, česmina, platan, rogač, oleander, tulipanovac, maginja, i druge vrste, krasiće prostor Velikog gradskog parka i javne površine. Veliki broj vrsta nabavljenih u okviru ove akcije se već nalazi u sastavu dendroflore Velikog gradskog parka, pa se njihovom sadnjom sukcesivno revitalizuje i obnavlja zeleni fonda parka. Nabavljene su i neke vrste kojima će biti obogaćena botanička raznolikost parka – crvenolisni i čamoliki hrast, japanska trešnja, šećerni javor, itd. Dio sadnica je zasađen u akciji koju smo sproveli 24. maja, a preostali dio biće zasađen u narednim danima. Akcija je sprovedena u saradnji sa „Veletex“ a.d. Podgorica“, priopćila je Furtula.

„Poznato je da su moreplovci godinama, vraćajući se sa krstarenja po dalekim zemljama, donosili i sadili drveće u našem parku. Danas je Veliki gradski park jedan od najvećih i najljepših parkova u Boki kotorskoj, sa raznovrsnim i rijetkim primjercima stabala. Posebnu zanimljivost u  parku predstavljaju primjerci izuzetno rijetkih vrsta, kao što su  bidvilova araukarija i kalifornijski čempres“.

Sekretarijat se zahvaljuje: „Komunalno“ d.o.o. Tivat, „Vodovod i Kanalizacija“ d.o.o. Tivat, „Parking Servis“ d.o.o. Tivat, „Autobuska stanica“ d.o.o. Tivat, „Brand New Tivat“ d.o.o. Tivat, JU „Sportska dvorana“ Tivat, Turističkoj organizaciji Tivat, "Lokalni javni emiter Radio Tivat" d.o.o. Tivat, JPU „Bambi“, JU OŠ „Drago Milović“, JU SMŠ „Mladost“, JU „Muzička škola Tivat“, JU „Muzej i galerija Tivat“, „Vodacom“ d.o.o. Tivat, „Luštica Development“ a.d. Tivat, „Adriatic Marinas“ d.o.o. Tivat, NVO „Evropski dom Tivat“, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, „Majestic Bistro Bar“ Tivat, konobi „Mala barka“ Tivat, konobi „Porto Bjelila“ Tivat, stomatološkoj ordinaciji „Dental smile“, kafe-piceriji „Roma“, restoranu „KLM“, restoranu „Volat“, gril restoranu „Spezza“ Tivat, kafe-restoranu „Ambient“, „Victory-SS“ d.o.o. Tivat, poslastičarnici „Minjon“, „Marinero komerc“ d.o.o. Tivat, restoranu „Lav caffe“, „SDS Company“ d.o.o. Tivat, restoranu „Recoleta“, kafe-piceriji „Big Ben“, kafe-piceriji „City Hall“, Hotelu „Regent Porto Montenegro“, „Indego Plus“ d.o.o. Tivat, i „Sempervivum“ d.o.o. Tivat. Sudjelovanjem u akciji i novčanima sredstvima doprinijeli su da prostor, koji nas okružuje učine ljepšim i zdravijim mjestom za život.

„Veliki gradski park je naš zajednički prostor i nasljeđe, prema kojem se moramo odnositi na način da taj prostor posmatramo i doživljavamo svojim, što je naša obaveza koju moramo prenijeti i na generacije koje dolaze“, istakla je Tamara Furtula, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.