Aleksandar Andrija Pejović počasni kapetan Bokeljske mornarice

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. prosinca 2016. - 9:43
Autor: 

U prostorijama Bokeljske mornarice u Kotoru jučer je svečano za počasnog kapetana ove najstarije bratovštine mornara na svijetu stare 12 stoljeća, proglašen ambasador Aleksandar  Andrija Pejović, državni sekretar za europske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore u EU.

 

U obrazloženju za ovaj čin koji je usvojila Skupština Bokeljske mornarice u lipnju ove godine, a koje je pročitao viceadmiral Ilija Radović se navodi da se Pejović proglašava počasnim kapetanom zbog izuzetnog doprinosa u ukupnom razvoju Bokeljske mornarice i očuvanja njenih stoljetnih tradicija.

 

O povijesti i suživotu kojeg  njeguje ova organizacija govorio je viceadmiral Radović, a Aleksandar Dender, predsjednik Upravnog odbora mornarice je podsjetio da Bokeljska mornarica, koja je  uz crkvu najstarija institucija na tlu Crne Gore, danas ima status nevladine organizacije koja se financira samo iz budžeta Općine Kotor.

 

On vjeruje da će se zajedničkim naporima institucionalno podići njen nivo koji joj pripada, a samim tim i olakšati financiranje.

Nikola Ciko član mornarice iz Tivta, koji je radio eleborat za nominaciju Bokeljske mornarice za UNESCO-vu listu, obavijestio je nazočne da je ovom poslu novi ministar i novo ministarstvo kulture veoma ozbiljno prionulo.

 

Ministar Pejović zahvaljujući na ovom činu  je rekao da za njega  znači posebnu čast ne samo kao zvanje već i nadgradnju njegovog odnosa prema Boki Kotorskoj.

On vjeruje da kao član nove Vlade može pomoći ovoj organizaciji i u političkom smislu i u dijelu komunikacije prema drugim resorima koji su od interesa za ovu organizaciju.

Pejović je iskazao mogućnost pomoći preko fondova EU, ali i kontaktima koje ima sa diplomatima i inozemnim zvaničnicima : “Da pokažemo da u EU unosimo nešto što je mnogo više od samog ulaska zemlje u članstvo. To je nešto što se gradi stotinama godina, milenijumima. Bokeška mornarica je nešto što spaja i povezuje i unutar i izvan Crne Gore”, kazao je Pejović.