"Andrija, idi piši pjesme!"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. kolovoza 2015. - 10:12
Autor: 

Sinoć je u Ljetnikovcu Buća, u sklopu Festivala Purgatorije, održana promocija knjige poezije dr. Andrije Petkovića, pod nazivom "Ispod kaputa". O petoj zbirci, koja je izašla u nakladi Centra za kulturu Tivat, pored autora, govorio je i Dragan Popadić, dok je stihove sjajno interpretirala Ivana Kružić. Glazbeni ugođaj upotpunila je tivatska Klapa Jadran.

Na početku večeri, ispred organizatora, goste je pozdravio Dragan Laković, umjetnički ravnatelj Centra za kulturu Tivat. On je nazočne upoznao s bogatim životopisom Andrije Petkovića i na kraju rekao: "Hvala vam što ste svoje vrijeme večeras posvetili poeziji. I to kakvoj poeziji!"

Ravnatelj Radio Tivta Dragan Popadić, koji je i sam pjesnik, o Petkovićevoj poeziji je kazao: "Ispod Andrijinog kaputa svega ima - ljubavne igre, snova, sjete, rastanka, suza, sreće. I ponovno ljubavne igre. Teško je pisati o ljubavi, a da ne budete patetični, površni, nedorečeni. Riječi su slabije od pokreta,  stihovi od poljubaca, a strofe od užitka. Ali, Andrija se upustio u tu neravnopravnu borbu pokušavajući da dovede u ravnotežu svoje iskustvo sa svojim pjesničkim umijećem. I dobro mu to ide." Potom je Popadić analizirao utjecaj velikih pjesnika na Petkovićev umjetnički izričaj, ali i dodao: "Andrija je svoj i uspio je da sačuva svoj originalni rukopis, razapet između sna i jave dok ga njene oči svuda prate. Iako pjesnik kaže da postoji samo dok ćuti, dobro je što nije tako. Jer pjesnički gen se mora ispoljiti i razviti, a pjesnik mora progovoriti. Neka na žutom papiru umiru slova. Toliko toga pjesnik joj još nije rekao o moru, jugu, o noći, želji, o trenu od vječnosti većem. Njegova pjesma mora poletjeti sve tamo do škura njenih, do njenog praga, tamo gdje se njeni prsti kriju i gdje će joj pjesnik suzu nacrtati rimama. Pa neka je i s drugim. Noću, pored njega, vrištat će pjesnikovo ime."

Nakon Dragana Popadića, publici se obratio i autor zbirke, Andrija Petković. "Želio sam da večeras, ovdje, budu dobronamjerni ljudi. I uspio sam u tome. Imao sam do sada veliki broj promocija, ali najteže su mi ove u Tivtu, pred vama. Teže od onih koje imam u Zagrebu, Beogradu i Splitu. Ovdje je sve jasno, nema ništa u "rukavima". Vi znate mene i ja znam vas. Nema improvizacije! Tako je i najljepše. Osobita mi je čast što sam dio jednog gigantskog Festivala Purgatorije. To me čini jako ponosnim." Petković se zahvalio i nakladniku, Centru za kulturu Tivat, osobito ravnateljima Draganu Lakoviću i Voju Kaluđeroviću.

Petković je na duhovit način govorio o svojim pjesničkim počecima, što je izmamilo brojne osmjehe u publici, koja ga je često prekidala aplauzima. Autor je objasnio kako je zavolio umjetnost i pisanje. "U svijet poezije uveli su me majka i otac. Majka svojom suptilnošću i ljubavi prema umjetnosti, a otac jer sam mu dosađivao, pa mi je stalno govorio "Andrija, idi piši pjesme". I ja sam ga poslušao."

U odnosu na prethodne zbirke, koje nesumnjivo krasi umjetnička vrijednost, "Ispod kaputa" je siguran iskorak u umjetničkoj afirmaciji Andriji Petkovića. Nećemo reći i kulminacija njegovog pjesničkog izričaja, jer ona sigurno tek predstoji, na radost brojnih ljubitelja poezije.