Andrija Romoda održao prezentaciju hladnog oružja i izlaganje o ratničkim duelima

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. srpnja 2020. - 23:05
Autor: 

Prezentacija hladnog oružja i izlaganje o ratničkim duelima, koje je pod nazivom “Duel” imao Andrija Romoda, održani su večeras u crkvi sv. Pavla u organizaciji Općinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Kotoranin Andrija Romoda, koji se već godinama bavi proučavanjem i izradom hladnog oružja, zainteresiranoj  publici govorio je kako su kroz europsku povijest rješavani konfliktni međuljudski odnosi u nedostatku, kako je kazao, uređenih centralnih vlasti, a predstavio je i tada najčešće korišteno oružje, izabravši vikinški, srednjovjekovni i period renesanse, kao veoma zanimljive i živopisne primjere ratničkih duela.

 “Pošto su Vikinzi kasnije formirali čvrste centralne vlasti na području Skandinavije, u rješavanju konfliktnih odnosa u društvenim zajednicama koristili su u duelima štit i mač, svoje tradicionalno oružje. U zapadnim evropskim krajevima srednjovjekovni period okarakterisan je strogo definisanim duelima, nazvanim dvobojima časti, između poznatih vitezova čiji su patroni bili evropski vladari”, naglasio je Romoda, kazavši kako jako zanimljivo i romantično razdoblje europske povijesti pripada samom početku renesanse, pogotovo na području Francuske i Njemačke, gdje su, kako je istakao, mladi plemići uzavrele krvi civilne, pa i političko-religiozne probleme, nastojali riješiti brojnim dvobojima.

 “U Francuskoj je bilo na hiljade dvoboja koji su desetkovali populaciju plemića. Čak je i čuveni Rišelje pokušao dekretima suzbiti dvoboje, ali i pored kazni i vješanja, oni su i dalje ostajali najpopularniji vid okončavanja međusobnih sukoba”, kazao je Romoda.

 Aleksandra Simeunović, povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica u Muzeju grada Perasta, otvarajući izložbu, kazala je kako za preteču današnjih mačeva mnogi stručnjaci, koji se bave oružjem smatraju  spatu, tip pravostranog mača, veoma precizno i standardizirano oružje, koje se koristilo kako u ratovima tako i u gladijatorskim borbama.

 “Njeno porijeklo nije rimsko već germansko, tako da nije čudno što su germanska oružja tog a i kasnijeg doba bila dosta slična. Germanska preteča spate vuče korijen od keltskih mačeva koji su kasnije poslužili kao uzor tipičnim srednjovjekovnim mačevima vitezova, pri čemu se može napraviti direktan razvojni niz - keltski (halštatski) mačevi - germanske  spate - rimske i germanske spate - vikinški i franački mačevi - viteški mačevi”, naglasila je Simeunović, kazavši kako je bila oružje teške pješadije zamijenivši gladijus, kratki mač koji se zadržao kao oružje lake pješadije.

 “Ova zamjena je pratila promjenu u tadašnjem načinu ratovanja tako da su sudari gusto zbijenih pješaka – kopljanika ustupili mjesto borbama slobodnije raspoređenih teških pješaka koji su imali više prostora oko sebe da vitlaju svojim oružjem,  pri čemu su se najčešće dešavali brojni dueli - borba jedan na jedan - duž čitavog fronta”, kazala je Simeunović.

Moderatorica  programa bila je Jelena Radonjić, kustosica u crkvi sv. Pavla.