Anima: „Pamtimo Dubrovnik 6.decembra 1991. godine“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. prosinca 2020. - 7:29
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje Anime – Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor:

„ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor izdaje saopštenje povodom  29.godina od dana kada su  JNA i crnogorski rezervisti najžešće   bombardovali (granatirali) Dubrovnik.  

Pamtimo taj  6. decembra  1991.godine i  podsjećamo:„Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 hiljade osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na dan 6.decemnbra od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećeno staro jezgro grada.  Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik osuđeni su pred Haškim tribunalom samo bivši general Jugoslovenske narodne armije (JNA), Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić. Politička odgovornost nije tražena od onih koji su naredili napad na Dubrovačko područje. Opšte je  poznato  da su na ovom ratištu vršene i masovne  pljačke društvenih i civilnih objekata za koje niko nije odgovarao iz Crne Gore. Dubrovačko ratovanje je najmanje spominjan zločin u Crnoj Gori, nakon zvanične izjave g. Đukanovića da mu je žao i materjalne reparacije akcija po Konavlima.

 Ćutanje nekadašnje vlasti o ovim zločinima i nezadovoljavanje pravde   obezbjeđuju zaborav i  nove nacionalne razdore. 

Uvažavamo patnje žrtava i pamtimo zločine napravljene u naše ime .

Očekujemo od  nove Vlade da  na listi prioriteta bude i otkrivanje istine o ovom zločinu i preuzimanje političke i društvene  odgovornosti“.

Tim Anime