Ansambl Lado ispunio očekivanja nastupom u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. travnja 2018. - 10:04
Autor: 

Sinoć je u Upravnoj zgradi Porta Montenegra održan koncert  Ansambla Lado, koji predstavlja početak kulturno – edukativnog projekta   PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA, a koji je pokrenut s namjerom edukacije, jačanja prijateljstva i povjerenja. Raznim kulturnim događajima, edukativnim predavanjima i  razmjenama iskustava i znanja, ovaj će projekt u idućih nekoliko godina razmjenjivati elemente kulturne baštine i suživota bokeljskih Hrvata, Crne Gore i Hrvatske. Projekt je pokrenuo Toni Dabinović, koji podrijetlo  vuče iz dobrotske obitelji Dabinović, a u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore te Hrvatskom bratovštinom Bokeljska mornarica 809. Ovaj događaj održao se pod visokim pokroviteljstvima predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Brojni posjetitelji su imali  prilike upoznati i uživati u vokalno – instrumentalnom koncertu ansambla, koji predstavlja jedan od najboljih svjetskih čuvara kulturne baštine. Lado je izveo neke od najpoznatijih narodnih pjesama kao što su Dobar večer dobri ljudi u obradi Bože Potočnika, Grad se beli u obradi Zlatka Potočnika, Ladarke autora Emila Cossetta te četiri glazbene teme iz Boke Kotorske, standardne postave koreografije Kolovođo, diko naša, a u obradi Marijana Makara. Uz vrhunske vokale, izvrsni glazbenici pokazali su iznimno umijeće  svirajući   na tradicijskim i klasičnim instrumentima.

Na početku večeri nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković: „ Večerašnji koncert kod mene budi posebnu emociju, jer Lado dolazi i donosi dah naše matične države u Boku. Hrvati su prostor Boke kotorske naročito kroz povijest oplemenili svojom kulturom i s neskrivenom  je emocijom unijeli u crnogorsku državnost. Najveće zadovoljstvo mi predstavlja činjenica  da su suorganizatori uz Lado i Bokeljska mornarica i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Ovaj koncert je samo početak jednog značajnog projekta, koji će HNV nastaviti s Ladom i s gospodinom Dabinovićem“.

Veleposlanik Republike Hrvatske mr. sc. Veselko Grubišić izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u Tivtu i ima priliku uživati u nastupu Lada upravo u Boki.

Zastupnica  u Hrvatskom saboru gospođa Sanja Putica istakla je potrebu promicanja hrvatskog identiteta i očuvanja, kao  i održavanje stoljetnih veza Boke kotorske s domovinom.

Osobna izaslanica predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića  i savjetnica predsjednika za oblast ljudskih prava i manjina prof. dr. Sonja Tomović Šundić istakla je značaj kulture, koja uvijek predstavlja sponu tj. most koji uvijek  obogaćuje.

Ovaj se koncert ne bi mogao održati bez pomoći partnera. Generalni pokrovitelj je bila  Hrvatska elektroprivreda, a partneri Porto Montenegro, Hotel Regent, Grad Korčula,  Dubrovačko- neretvanska županija, Jutarnji list i Radio Dux .

Pored brojnih posjetitelja koncertu su nazočili ministrica u Vladi Crne Gore  Marija Vučinović, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović,  predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janovića, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, konzul gerant Marijan Klasić, kao i biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić sa svećenicima Kotorske biskupije.