Apel vlasnicima kućnih ljubimaca

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. lipnja 2023. - 11:49
Autor: 

U Tivtu je u posljednje vrijeme zabilježen porast broja napuštenih i pasa lutalica, a zabilježen je i određeni broj incidenata, zbog kojih su građani zatražili medicinsku pomoć.

“U proteklih mjesec dana u porastu je broj pacijenata koji se javljaju Domu zdravlja zbog ugriza pasa”, upozorava dr. Jelena Mršulja, epidemiolog u Domu zdravlja Tivat.

Općina  Tivat i Sekretarijat za inspekcijske i komunalne poslove podsjećaju građane, u prvom redu vlasnike kućnih ljubimaca, na odredbe općinske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.
“Psi se mogu izvoditi u šetnju na povocu koji odgovara veličini i snazi psa. Rase pasa koje se definišu kao “opasne” može izvoditi punoljetna osoba na povocu ne dužem od 1,5m i sa zaštitnom korpom”, navodi sekretarka Jelena Šćekić.
Nadležne službe evidentirale su problem vlasničkih i lutajućih pasa, koji se slobodno kreću na potezu od Aerodroma do Ostrva cvijeća, u blizini kontejnerskih mjesta na Seljanovu, a incidenti su zabilježeni i u Velikom gradskom parku.

Službenici Sekretarijata u redovnom su kontaktu s Azilom - skloništem za napuštene kućne ljubimce koji vrše poslove sakupljanja, prevoženja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca. Vlasnici pasa su dužni svaki nestanak ljubimca prijaviti Skloništu u roku od tri dana.
Iz Azila koji posluje pri Komunalnom poduzeću Kotor, a koji svojim djelovanjem pokriva općine Tivat i Kotor ističu da se najveći broj prijava građana kada su u pitanju napušteni i psi lutalice, odnosi na lokaciju Gošići-Radovići-Krašići te da zaposleni u skloništu svakodnevno vrše obilazak općine Tivat. Oni apeliraju na vlasnike da čipuju i steriliziraju svoje ljubimce.
Shodno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, psi se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, isključujući dječja i sportska igrališta, uređene cvijećnjake i travnjake, pijace, groblja, šetališta.
“Vršićemo kontrole, sankcionisati nesavjesne vlasnike pasa, a propisane novčane kazne kreću se u rasponu od 50 do 500 € “ - naglašavaju iz općinskog Sekretarijata.