"Betonski spavači" na ovogodišnjem Kotor APSS-u

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. srpnja 2016. - 11:27
Autor: 

U okviru ovogodišnjeg KotorArta, Kotor APSS će se održati od 20. do 24. srpnja u Kinu Boka.

Prvog dana programa Kotor Art KotorAPSS 2016. imat ćete priliku da odgledate dvije epizode dokumentarnog serijala „Betonski spavači“, koja priča priču o modernističkoj arhitekturi bivše Jugoslavije - vremenu utopijske gradnje za bolje društvo.  Priča se gradi oko moderne arhitekture u bivšoj Jugoslaviji - području jedinstvenom po velikom broju napuštenih objekata iz 20. stoljeća, neprocjenljive arhitektonske vrijednosti. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječnosti jugoslavenskog socijalističkog društva smještenog između demokracije i totalitarizma, prožetog utopijskom idejom da arhitektura može učiniti svijet boljim. . Redatelj je Saša Ban, Produkcija Hulahop, a scenaristi su Nevenka Sablić, Saša Ban kao i naš Maroje Mrduljaš, a serija se prikazuje u suradnji s HRTom i Hulahopom. Cjelokupni program, uključujući i projekcije serijala su otvorene za javnost i potpuno besplatne. Početak je zakazan za srijedu, 20. srpnja u 20 sati u Kinu Boka u Starom gradu.

Selekcija KotorAPSS-a jesu dvije epizode – “Socializam upoznaje kapitalizam’’ i ‘’Tajanstveni objekt u borovoj šumi’’.

“Socializam upoznaje kapitalizam’’  govori o sudbini turističkoga kompleksa Haludovo (projekt Borisa Magaša) u Malinskoj na otoku Krku. Haludovo je, svojevremeno bilo garancija uspjeha, svjetska turistička destinacija početkom ’70.-ih, kad je tu, na zlatnu godinu i po, svoj kasino smjestio vlasnik Penthousea, Bob Guccione. 

’Tajanstveni objekt u borovoj šumi’’ je priča o dječjem liječilištu za plućne bolesti, izgrađenom početkom 1960.-ih po narudžbi JNA, donedavno nepoznatom, koje se poput lebdećeg objekta smjestilo u borovoj šumi u malom mjestu Krvavica na makarskoj rivijeri. Nekad je ta kružna, lebdeća kuća, projekt Rikarda Marasovića, koja se poput svemirskog broda spustila u gustu borovu šumu, tik uz plažu, bila čarobno mjesto, idealno za djecu. Imajući u vidu maštu mališana, ali i terapeutski utjecaj prirode, sunca, mora i vjetra, taj je splitski arhitekt ponudio zaista jedinstveni projekt, istovremeno i nevjerojatno avangardan i maksimalno funkcionalan.

Tajne ovih građevina bit će otkrivene  na petom KotorAPSS-u u jednom od filmova izuzetne serije „Betonski spavači“ u Kinu Boka 20. srpnja u 20 sati. Ulaz je slobodan.