Biskup Štironja: Drage dominikanke i dominikanci, otišli ste, a bl. Ozanu ste u Kotoru ostavili samu! Vratite se!

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021. - 8:06
Autor: 

Projekcijom dokumentarnoga filma i misnim slavljem u čast bl. Ozane Kotorske, koje je predvodio kotorski biskup mons. Ivan Štironja, predstavljanjem knjiga te izvedbom dramske igre posvećene blaženici, u subotu 29. svibnja 2021. održan je program trećega dana 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Time je proslavljena 800. obljetnica dolaska dominikanskoga reda u Hrvatsku.

Nakon uvodnih pozdrava župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka, koji je srdačno čestitao biskupu Štironji u ime Bjelovarsko-križevačke biskupije, Križevaca i osobno na nedavnom biskupskom ređenju, prikazan je HRT-ov dokumentarni film o bl. Ozani Kotorskoj, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju sa župnikom Sovičekom, franjevcima kapucinima fra Jurom Šarčevićem i fra Nedjeljkom Golubarom i dominikancem fr. Antom Kazotijem, u nazočnosti dvadesetak sestara dominikanki, više sestara Kćeri Božje ljubavi i vjernika, predvodio kotorski biskup mons. Ivan Štironja.

U propovijedi je biskup govorio o ključnim naglascima Ozanina života: kako se kao djevojčica raspitivala za Boga, kako se kasnije u Kotoru pridružila dominikanskim trećoredicama te kako je 50 godina živjela kao zazidana djevica u Kotoru. „Zahvaljujući njenom predanju Bogu u potpunoj duhovnoj intimi provodila je sve svoje vrijeme u posvećenju, molitvi i pomaganju sugrađanima“, rekao je biskup Štironja i pozvao dominikanke i dominikance da dođu živjeti i djelovati u Kotor. Obraćajući se sestrama dominikankama i nazočnom dominikancu fr. Anti Kazotiju biskup Štironja ih je pozvao da se vrate i da zajedno s njim djeluju u Boki. „Drage dominikanke i dominikanci, otišli ste, a bl. Ozanu ste u Kotoru ostavili samu! Vratite se!“, poručio je rekavši da je Kotor danas prazan grad i da se pita kamo su nestali ljudi, kome su ostavili stoljeća predivne kulture.

„Boka, naš zaljev svetaca nekada je bio prostor u kojem su Hrvati živjeli, radili, množili se i svjedočili vjeru. Danas nema ljudi, a oni koji jesu, uglavnom se bave biznisom. A toliki hrvatski sveci u Boki zaslužili su da hodamo oko njih“, zaključio je biskup Štironja poručivši dominikankama i dominikancima da će ih Bog, ako žele doći u bokeljsku vjerničku zajednicu, obilato nagraditi. Propovijed je završio poetski, stihovima književnika Velimira Deželića posvećenima bl. Ozani. Glazbeni su obol euharistiji dale sestre dominikanke, potpomognute prijateljima pjevačima te uz orguljašku pratnju mo. Marija Perestegija.

Nakon mise održano je predstavljanje dviju novih knjiga posvećenih bl. Ozani. O prvoj, zborniku znanstvenih radova s međunarodnoga studijskog dana o 450. obljetnici blaženičine smrti (1493. – 1565.) pod nazivom „Blažena Ozana Kotorska – žena susreta s Bogom i čovjekom“ govorila je s. Ana Begić, urednica zbornika. Drugu je knjigu životopis bl. Ozane Kotorske napisala i predstavila s. Slavka Sente. Uz urednicu i autoricu, koje su iscrpno, bogato i svjedočki govorile o knjigama i bl. Ozani, u svečanosti predstavljanja govorila je vrhovna glavarica Kongregacije sestara dominikanki svetih anđela čuvara s. Jaka Vuco, zahvalivši domaćinima na izboru slavlja bl. Ozane na Danima hrvatskih svetaca i blaženika. Kroz program je uime organizatora vodila i jedna od autora znanstvenih radova u zborniku, Tanja Baran, predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“. Istaknula je da je, nakon sve prouke koju je o bl. Ozani učinila, došla do zaključka da je Ozanina svetost neupitna i da je tragedija hrvatskoga naroda što u bl. Ozani još uvijek nemamo službenu prvu hrvatsku sveticu.

Pozvala je vjernike na molitvu za proglašenje svetim, a aktera kauze Kotorsku biskupiju te suaktere dominikanke i dominikance da učine sve što je potrebno da kauza, koja je otvorena još 2013., intenzivno zaživi na putu do Ozanine službene svetosti. Izvedbom dijaloga između malene bl. Ozane i njezine majke sudjelovala je i Dramska družina „Visoko“ kraj Novoga Marofa te Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809.

Cjelokupan se program mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.

 Autor: hkm.hr