Blagdan Gospe od Krunice i sjećanje na poginule u Lepantskoj bitci

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. listopada 2018. - 11:21
Autor: 

U nedjelju, 7. X., na blagdan Gospe od Krunice u kotorskoj katedrali u 10 sati bit će pobožnost svete krunice, kao molitveno sjećanje na pobjedu kršćanske vojske u bitci pod Lepantom 1571. godine protiv Osmanlija. Pjevat će mješoviti pjevački zbor Adoramus iz Slovenije.

U bitci je sudjelovalo preko 150.000 vojnika i veslača na preko 500 galija. To je bila najveća pomorska bitka brodova na vesla. U sklopu mletačke flote u bitci je sudjelovalo i sedam galija dalmatinskih gradova, među kojima i kotorska galija „Sveti Tripun“ pod komandom Jeronima Bizantija s 250 vojnika i veslača. Svi su izginuli i kako bilježi Orbini 1601. godine: Ne bez slave svoje i svoga grada. Među poginulima je bilo i sedam Peraštana, čuvara mletačke ratne zastave na admiralskom brodu Sebastijana Veniera. Ulcinjanin, nadbiskup barski, Ivan Bruni poginuo je na turskoj galiji kao rob – veslač. Samo u tom jednom danu, 7.  X., na obje strane bilo preko 40.000 poginulih.

Nakon krunice će, za sve poginule pobjednike i poražene, osobito za poginule Kotorane, Peraštane i Bokelje, biti sveta Misa. Pobjednici Lepantske bitke duboko su utkani u temelje kršćanske Europe.