Blagdan sv. Petra i Pavla proslavljen u Bogdašićima

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2022. - 10:23
Autor: 

Jučer je u Bogdašićima proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla. Jutarnju misu je predslavio  don Dražen Kraljić, župnik Bogdašića, dok je svečanu koncelebriranu  svetu misu predslavio don Simon Filipaj, svećenik Barske nadbiskupije.

Don Filipaj nas je podsjetio na značaj sv. Petra i njegovu ulogu u našim životima: „ Zašto je ovaj čovjek toliko važan? Koje su njegove zasluge da bude toliko poštovan čak i u Svetom Pismu? Odgovor je sasvim jednostavan, ali često odmiče našoj pažnji; Petar je sveti Petar zato što Isus Krist ga je pozvao da bude najprije njegov učenik,  a onda njegov apostol  te poslanik. No,  Petar nije apostol kao drugi apostoli, on je prvi među apostolima. Isus danas mu kaže: „A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju“—neće biti Simonova ili Petrova Crkva nego Isusova Crkva“.

Don Filipaj također ističe da je : „ najpotrebnije za naše doba da znamo biti ponizni i skromni te prihvatati da nismo se sami pozvali, nego je Bog pozvao i sakupljao nas u svojoj Crkvi. I sama riječ Crkva proističe iz grčkog koine sa značenjem: pozvani, sakupljani, skup ljudi. Mi pođemo u Crkvu zato što se odazivamo božjem pozivu/ ne idemo zato što smo dobri ili bolji, ili zato što nam se sviđa; i danas smo došli jer nas je Bog zvao! Tu poniznost   i skromnost učimo od svetog Petra koji je znao biti ranjiv i poslušan; ali u Božjim očima dragocjen.  Jer,  i mi smo slični Petru: i mi smo male stijene, kamenje, s krštenjem smo urasli u duhovnu zgradu koja se zove Crkva. Bog Otac nas prihvaća u Isusa Krista, kao posvojenu djecu; naša istorija je slična Petru, jer i mi imamo naš život, naše jake i slabe tačke, i nama Isus kaže: dođite ljubljeni Oca moga; svaki od nas ima posebno mjesto u Crkvi, mjesto koje niko ne može nam uzeti, jer smo nezamenjevi, remek djelo Stvoritelja“. 

Don Simon je govorio o značaju društva, koje najviše treba Crkvu, koja se ne stidi svog identiteta: „Danas, naše društvo najviše treba Crkvu koja se ne stidi svog identiteta, biti Katolik nije nimalo lako, ali Crna Gora treba dobre, požrtvovane, odlučne i pune vatrenosti za vjerom u Isusa Krista“ te  propovijed završio riječima: „Drage sestre i draga braćo pozvani smo i mi danas da bude jaki kao stijene poput svetog Petra, ne samo vi koji slavite, nego svi hrišćani katolici, te da nastavimo gradnju Crkve Kristove  u Crnu Goru; da učvrstimo našu braću kojim se vjera u Isusa Krista ljulja, kao što je Petar učvrstio svoju braću“.

Don Dražen je izrazio zahvalnost svima na dolasku, kao i don Simonu na inspirativnoj propovijedi.