Bogat program 14. „Purgatorija“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2019. - 15:25
Autor: 

Ovogodišnji 14. Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“ bit će svečano otvoren 30. lipnja kazališnom predstavom „Florentinski šešir“, kazališta Boško Buha iz Beograda, a trajat će do 30. kolovoza, kada će biti dodijeljene nagrade i kada će se odigrati predstava „Vrat od stakla“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Selektorica Tanja Mandić Rigonat na današnjoj press konferenciji kazala je da je ovogodišnji selekcija u duhu Mediterana. „Mediteran je rodno mjesto i tragedije i komedije i satirske igre i komedije „del arte“ i humanizma i renesanse. Savremeno pozorište itekako crpi iz svega onoga što je nekakva pozorišna tradicija mediteranskih prostora, ali isto tako Mediteran je prostor sukoba, ratova te prostor preko kojeg se ocrtava sva problematika savremenog svijeta i savremenog čovjeka“, rekla je selektorica i kazala da je pojam „mediteranski“ u kazališnom smislu shvaćen široko „na način potrage i osvajanja novih scenskih sloboda“.

Na 14. „Purgatorijama“ odigrat će se osam predstava u natjecateljskoj konkurenciji, 15 kazališnih predstava, 6 književnih programa, kao i 9 glazbenih, a u okviru festivala bit će održan i 2. Festival plesnog teatra. Ljubitelji predstava ovog će ljeta moći pogledati predstave: „Bakhe“ kazališta „Ulysses“ i ZKM Zagreb, koja će biti odigrana 3. 7.; „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh 7. 7., „Barufe“ Gledališća iz kopra, Slovenskog stalnog gledališća iz Trsta i Istarskog narodnog gledališća 9. 7.; „Krvave svadbe“ Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta 8. 8.; „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom 22. 8.; „Nečista krv“ Narodnog pozorišta iz Beograda 24. 8.;  „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva 27. 8., kao i „Zašto je poludio gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta 28. 8.

Selektorica 2. Festivala plesnog teatra Jelena Kajgo kazala je da su prošle godine pokrenuli to kao pilot projekt, a da ovaj festival ima za cilj da pokrene domaću crnogorsku plesnu scenu. U okviru 2. Festivala plesnog teatra, koji će biti otvoren 12.7. bit će prikazan „Sablazan u dolini Svetog Florijana“ Balkan Dance Project – Beograd, „Bolero“ HNK „Ivan Pl. Zajc“ Rijeka i „Što te nema“ Balkan Dance Project – Beograd. 15. srpnja će biti prikazan „Prostor za revoluciju“ Bitef teatra iz Beograda; 17.7. „Carevo novo odelo“ također Bitef teatra; 22.7. „Božanska glad“ Zagrebačkog plesnog centra, a 10.8. „Krik“ Ballo – Podgorica.

U okviru „Purgatorija“ bit će održan i 2. Plesni seminar od 13. do 20. srpnja, a sa kandidatima će raditi veoma kvalitetni pedagozi, kako je najavila Bojana Popović ispred NVO “Škart“. Ravnatelj Centra za kulturu Neven Staničić najavio je i glazbene događaje u okviru festivala, kao što su „Muzika na vodi“, a na festivalu će biti izvedene i predstave domaće produkcije.