Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. travnja 2024. - 10:30
Autor: 

U   Domu kulture ,,Josip Marković“  u Donjoj Lastvi sinoć je  predavanje ,,Kenova - nova jezična istraživanja u Boki i Svebarju'' održao  dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar. Predavanje je održano u sklopu CROIDENT: Hrvatski nacionalni identitet: nastanak i osporavanja, a nastavno na studijske boravke i terenska istraživanja  u Boki kotorskoj i Baru u proteklih nekoliko godina. Organizator spomenutog događaja je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Na početku večeri,  prisutne je pozdravila prof. Ana Vuksanović, koja je izrazila zahvalnost svima na dolasku.

Dr. sc. Domagoj Vidović, podsjetio je prisutne na terenska istraživanja prethodnih godina, projekte, znanstvene članke, projekte, kao i stručne i popularne radove: o imenima vaterpolista, novinski članci, prijevodi dokumenta u kojima se prvi put spominju Strp i Morinj, hrvatski književnici iz Boke…

Gospodin Vidović ističe  koliko ima prostora za istraživanje te koliko  područje Bara  pruža  veliku mogućnost  terenskih istraživanja.  Njegova predavanja nas podsjećaju na potrebu  očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori, očuvanja kulturnih, jezičnih i drugih specifičnosti,  a u cilju promicanja  svega što baštinimo kao autohtoni narod na ovim prostorima.

Dr. sc. Domagoj Vidović  istakao  je  sjajnu suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem te želju da  se i  dalje nastavi, na zadovoljstvo cjelokupne hrvatske zajednice.

Kroz interakciju s publikom svi su podsjetili riječi koje moramo sačuvati od zaborava zbog budućih generacija i njihove svjesnosti za očuvanjem istih.

Među prisutnima, predavanju su nazočili i : generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković,  potpredsjednik HGI –ja Ilija Janović, crnogorski   književnik Miraš Martinović.