Boka u duši i pjesmama Milivoja Slabyja

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. rujna 2017. - 10:20
Autor: 

Promocija knjige poezije Milivoja Slabyja, naslovljena „Nakon svega“ održana je sinoć u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu.

O knjizi ovog tivatskog pjesnika govorila je pjesnikinja Milica Papović, koja je kazala kako je pjesnik svoju očaranost i zaljubljenost u svoj radno kraj Boku pretočio u poeziju.

„Milivoj Slabi je svoju poeziju oživio dubokim osjećanjima, čak i u nekim nedovršenim riječima, rečenicama i mislima. Izdavač ove knjige je Književni klub More, čija sam ja predsjednica. Zaista smo se radovali što je ova knjiga posvećena moru i Boki. Nadam se da će se nastaviti ovaj pjesnički iskorak višestruko talentovanog Milivoja Slabyja“, istakla je Papović.

U okviru promocije, pročitan je i tekst književnika Marinka Pavićevića, gdje je naglasio kako ova knjiga potvrđuje kako se pjesnik ne postaje, već kako se pjesnik rađa. „Duboko skrivana emocija u dubini duše je morala krenuti ka površini i ugledati svjetlost dana u obliku izgovorenih riječi autora, koji je cijeli život podredio poštivanju najljepšeg zaliva na svijetu. Njegova percepcija je kao oko kamere taložila najljepše slike svoga života. Svojom istinskom čistoćom je u dugim noćima i sopstvenim samoćama ponirao u samoga sebe, stidljivo prelistavajući album  zarobljenih emocija, izbjegavajući da već odavno zakorači svojim perom na beskonačnu bjelinu papira i progovori. Boka u njegovom životu znači više od ličnog doživljaja. Ona je urezana u njegovu misao i dušu, a genetski kod mu je i dao za pravo da ostane vjeran istinskom stvaralačkom nervu“, ističe on.

Autor Milivoj Slaby je najavio svoj novi roman, te istakao da će za Dan općine Tivat premijerno izvesti pjesme koje je komponirao po stihovima iz svoje knjige.