Boka u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. veljače 2015. - 14:08
Autor: 

Vanjska proslava Svetog Tripuna, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, počela je u 8.30 sati okupljanjem mornara u Domu Bokeljske mornarice-Kotor, na Pjaci od kina. Nakon toga Odred podružnice Kotor s Gradskom muzikom Kotor ispred Glavnih gradskih vrata dočekao je Odred mornara- podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku muziku Tivat.
U 9.40 sati ispred Doma Bokeljske mornarice formirao se Glavni odred Bokeljske mornarice koji je s gradskim muzikama Kotora i Tivta prolazi ulicama grada do trga Sv. Tripuna. Poslije toga je uslijedio raport vice admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale i pozdravni plotun. Na trgu ispred katedrale svetog Tripuna mornarica je u 10 sati otplesala Kolo u čast Sv. Tripunu.
Svečana pontifikalnu misu služio je monsinjor Mate Uzinić, biskup dubrovački. Poslije svete Mise održana je svečana procesija ulicama grada, u kojoj su po višestoljetnoj tradiciji mornari Bokeljske mornarice i svećenici nosili relikvije Svetog Tripuna.
U procesiji je sudjelovalo mnogo vjernika, svećenika, brojnih hodočasnika iz regije koji tradicionalno dolaze u Boku da proslave s Bokeljima današnji dan.
Među nazočnima su bili i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, zastupnica u Parlamentu Crne Gore Ljerka Dragičević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, Božo Vodopija bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, veleposlanica RH u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić, kao i druge javne ličnosti iz diplomatskog kora.

Od 2000. godine, Vanjska proslava održava se prve nedjelje nakon 3. veljače.