Bokom su prošle tavankutske slamarke

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. listopada 2021. - 9:28
Autor: 

U sklopu hrvatske nastave održane su tri radionice izrade predmeta od slame i sjemenki.

Davne 2014. godine na jednoj od svojih ekskurzija učenici hrvatske nastave posjetili su Osnovnu školu „Matija Gubec“ iz Tavankuta, malog naselja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj u Vojvodini. (http://www.radiodux.me/vijesti/vijesti/ovogodisnje-terenske-nastave-slavonija-vojvodina-korcula) Bio je to početak prijateljstva čijim su dijelom ovaj tjedan postali i neki novi klinci, odnosno nova generacija polaznika nastave hrvatskoga jezika i kulture u Boki kotorskoj.

S obzirom na to da su slama, slamarke i slamarska naiva zaštitni znak Tavankuta, ni ovo druženje nije moglo proći bez osušenih stabljika i listove žitarica i mahunarki. Uz financijsku podršku Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i PZU „Dental Smile“ – Tivat NVU "Gjurgjevo brdo" – Tivat organizirao je radionicu izrade predmeta od slame i sjemenki. Radionicu su vodile Ivana Vuković i Stanislava Stantić Prćić iz OŠ "Matija Gubec" i Ljerka Sindik iz NVU "Gjurgjevo brdo". Posebna gošća bila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lonačrević s kojom su se učenici već upoznali ranije ove godine.

 http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/posjet-ucenika-generalnom-konzulatu-rh-u-kotoru)

Učenici su najprije naučili kakva slama treba biti da bi je uspješno oblikovali, a zatim su svoje znanje primijenili ukrašavajući oznake za čitanje ili bookmarkere, koje su upotpunili svojim porukama. Zatim su u malom moru zrnja i sjemenki tražili boje kojima će ispuniti različite oblike. Među njima su najčešći bili upravo oni primorski. S nekima od njih susreli su se i uživo prilikom nedavnog posjeta Akvarijumu Boka u Dobroti. Tako su se na ovoj radionici još jednom udružile „snaga zlatnog žita“ i „oči boje mora“.

Kako ih ovogodišnja terenska nastava vodi put Slavonije, tako je vrlo moguće da će se učenici hrvatske nastave, još ove godine, susresti i sa skulpturama od slame te zlatnim poljima u kojima se one rađaju.

Sve aktivnosti učenika hrvatske nastave pratite na Instagram profilu hrvatska_nastava_u_boki: https://www.instagram.com/hrvatska_nastava_u_boki/