Đurkovići na Zimskoj školi hrvatskog folklora u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. veljače 2020. - 9:21
Autor: 

Članovi izvođačkog ansambla, Antonio Grgurović i Bojana Radonjić su imali priliku da drugu godinu za redom pohađaju školu hrvatskog folklora, u periodu od 3. do 13. siječnja, kao jedini polaznici iz Crne Gore.

Školu hrvatskog folklora osnovao je dr. Ivan Ivančan (utemeljivač hrvatskog folklora) 1963. godine i od tada se neprekidno održava u ljetnjem i zimskom periodu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, ali i uz rukovodstvo njegovog sina - gdina Andrije Ivančana, etnologa i umjetničkog voditelja hrvatskog nacionalnog ansambla "Lado". Na ovoj školi folklora uče se isključivo plesovi hrvatske folklorne baštine, kako sa područja Hrvatske tako i njene dijaspore.

Prof. Ivan Ivančan je plesnu kulturu Hrvata podijelio u 4 plesne zone hrvatskog folklora: panonsku, jadransku, dinarsku i alpsku. Ove zime se radila panonska plesna zona, sa koje su se vratili puni novog znanja i iskustva.

Škola je tako detaljno osmišljena, da osim što traje 10 dana, pokriveni su svi segmenti od igre preko pjesme, notnog pisma, oglavlja, nošnje, izrade nakita,  specifičnih vezova i naravno tradicionalnih instrumenata.

„Moramo priznati da je u Crnoj Gori jako mala zainteresovanost i slab akcenat stavljen na plesove hrvatskog naroda te je to prednost našim članovima koji su odlučili da se malo stručnije i detaljnije pozabave time.

Toni i Bojana, evo već dvije godine za redom, nakon pohađane škole, održe par časova u našem ansamblu na kojima demonstriraju naučene plesove iz datih regija.

Jako nam je drago da imaju volju da svoje znanje šire i nadograđuju u čemu ćemo ih uvijek rado podržati kao i NVO "Gjurgjevo brdo" koji im je glavni sponzor na ovom njihovom putu usavršavanja.

U folkloru ne postoje granice, već samo ljubav za pomjeranje i izučavanje istih“, poručuju iz FA „Nikola Đurković“.