Bućarska olimpijada - povijest svih nas

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. srpnja 2023. - 11:30
Autor: 

Svečano otvaranje 67. Tivatske bućarske olimpijade, u organizaciji Bućarskog kluba „Brđanin1962“., održano je sinoć  na  zogovima u Đurđevom brdu. Otvaranje manifestacije obilježeno  je  tradicionalnim mečom  domaćina i prošlogodišnjeg pobjednika, nakon čega je uslijedio svečani dio.

Olimpijadu je otvorila Olivera Miškovic Vidojevi,  sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Tivat, koja  je pozdravila prisutne: „Zadovoljstvo nam je da je Opština Tivat i ovog puta izašla u susret najstarijoj i najmasovnijoj sportsko – kulturnoj manifestaciji“.

Olimpijski plamen je zapalila malena Tivćanka Klara Bošković.

Nazočnima se obratio i Mato Krstović, kapiten Brđanina:  „Imam obavezu da se zahvalim svima onima koji su pružili ruku podrške u jako važnom trenutku za nas. Usred nedostataka sredstava i pod uticajem zuba vremena zogovi su devastirani. Bila  je potrebna potpuna rekonstrukcija, što je na kraju i ostvareno“.  Krstović je izrazio zahvalnost  svima koji su pomogli,  na bilo koji način.

„Rad na saniranju terena je plod želje i požrtvovnosti naših mještana. Bez obzira na starosnu dob i životne izazove, vi ste dobri moji, uvijek tu. Vi ste dokaz da je emocija glavni čovjekov pokretač. Vi ste tu generacijama.  Nalazimo se u ambijentalnoj sredini Đurđevo brdo. Ovo je naš dom. Hvale dostojan. Ponos svih nas, jer ovo mjesto diše plućima naših predaka i ono živi kroz sve nas. Svjedoci smo smjeni generacija, sličnostima oca i sina, unuka i đeda…Ovdje vas prigrli mir i obuzme spokoj. Tu su naši preci provodili dane družeći se i igrajući. Ovdje su se smijali, pjevali, jedili se i vikali,  ali, doma sretni, čak i  kad su ljuti“- rekao je Krstović emotivno te se osvrnuo na BK Brđanin, koji sačinjavaju stanovnici Đurđevog brda te kazao  da klub  ne predstavlja samo uspješnu organizaciju već ponos, prkos i drugačiji način shvaćanja ove igre.

„Glavna odlika Brđana nije boja dresa, već u boji njihove duše. Veliko biće povezano istom idejom i  osjećajem“ – ističe Krstović, osvrnuvši se na brojne uspjehe svog kluba.

Veleposlanik RH Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišic, koji je  simbolično  bacio prvu buću, dok su Mira Vuksanović i Slavica Čelanović,   doajenke bućara, bacile  počasnu buću.

Svečano otvaranje, kao i na uvijek važnim događajima za ovaj grad,  glazbeno je  upotpunilo GPD Tivat.

Kao što je i Krstović istakao, buće nisu samo sport. Buće su povijest, koju moramo čuvati i prenositi našim potomcima, koji će, prije svega, biti dobri ljudi, koji igraju buće.