Budvani proslavili gradskog zaštitnika Svetog Ivana Krstitelja

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. lipnja 2017. - 12:25
Autor: 

Jučer su Budvani svetkovali svoga sveca zaštitinika – Sv. Ivana krstitelja. Pontifikalnu svetu misu predvodio je nadbiskup Luigi Pezzuto – apostolski nuncij Svete stolice u Crnoj Gori, u zajedništvu s brojnim svećenstvom Kotorske biskupije.

Na početku sv. Mise nuncija je, u ime Kotorske biskupije, pozdravio generalni vikar don Anton Belan i istakao potrebu ohrabrenja,  jer se veliki brane i hrabre  brojem " a nama malom stadu broj nedostaje već  tražimo Božji blagoslov i božju snagu od Svetog Ivana,  koji je bio Božji čovjek od Boga poslan".

Nadbiskup Luigi Pezzuto je u nadahnutoj propovijedi govorio o porukama koje je Sv. Ivan Krstitelj uputio čovječanstvu, a neke od njih su poziv da se promijenimo; da promijenimo stil našeg života, što zahtijeva veliki napor i to bi se trebalo činiti svakoga dana, kao i da svakodnevno svjedočimo Krista u našem životu.

Na koncu svete Mise, župnik don Filip Janjić zahvalio je nunciju što je svojim prisustvom i službom uzveličao ovo euharistijsko slavlje, te svima prisutnima također, među kojima je bilo i hodočasnika iz Republike Hrvatske.

Svečanosti euharistijskog slavlja doprinio je zbor sv. Mateja iz Dobrote, a nakon svete Mise Gradska muzika Budva odsvirala je  dvije koračnice  te se druženje  nastavilo na domjenku ispred župne kuće.

Kult svetog Ivana krstitelja javlja se već u ranokršćanskim vremenima, te su njemu u čast podizane čuvene krstionice, poput poznate osmostrane krstionice u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu.

Kao zaštitnik  grada Budve, Sv. Ivan Krstitelj se u gradskom statutu spominje još u doba vladavine Nemanjića. Crkva izgrađena njemu u čast bila je sve do 1828. godine katedrala i sjedište Budvanske biskupije koja je tada ukinuta. Ime prvog budvanskog biskupa Silvestra spominje se već davne 1143. godine.

Trobrodna bazilika izgrađena je u 13.stoljeću, i više puta je rekonstruirana, a sadašnji izgled potiče iz sedamnaestog stoljeća. Izvan zidina i krovova Staroga grada,izdiže se prekrasni zvonik visok 36m, koji osim što po njemu prepoznaju geografsku točku jer se nalazi na najvećem gradskom trgu, zvonik predstavlja i duhovnu vertikalu grada, gdje uspravan i kao čempres usmjeren ka nebu on simbolizira i putokaz kamo je pravi put. Kao takav, jedan je od ljepših na istočnoj obali Jadrana.

Iza glavnog oltara u crkvi, nalazi se mozaik u staklu s likom Sv. Ivana Krstitelja, kojeg je uradio hrvatski slikar Ivo Dulčić. U unutrašnjosti crkve čuva se ikona Bogorodice s Kristom, urađena na drvetu, „Madona in Punta“ – jedna od najstarijih ikona na ovim prostorima i najveća svetinja Staroga grada. Poznata je još i kao  „Budvanska gospa“, nastala u 12.stoljeću, a u crkvu sv. Ivana Krstitelja prenesena uoči dolaska Napoleonove vojske 1807. godine.