ČAVELIŠ NA OKRUGLOM STOLU „ MANJINSKI NARODI U PROCESU NATO INTEGRACIJA“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 12. rujna 2015. - 8:40
Autor: 

Na okruglom stolu na temu „Manjinski narodi u procesu NATO integracija”, koji se u organizaciji Komunicijskoga tima za NATO i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore jučer održao u podgoričkom hotelu „ Podgorica”,  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore predstavljao je Marin Čaveliš, kordinator Odbora za znanost i informatiku i član Odbora za suradnju s Hrvatima u RH i ostalim zemljama.

Na početku konferencije sudionicima i gostima su se ispred organizatora obratili dr. Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore i Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, koji su govorili o prednostima učlanjenjenja u NATO, sigurnosnim rizicima i izazovima današnjice te o  iskustvima zemalja koje su članice Alijanse ili u procesu učlanjenja.

Prvi panel jučerašnje konferencije pod nazivom „Doprinos NATO-a  stabilnosti i svjetskom miru, iskustva iz regije” otvorili su prof.dr. Sonja Tomović Šundić, savjetnica predsjednika Crne Gore za ljudska i manjinska prava , prof.dr. sc.  Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i prof.doc. dr. Olivera Injac, profesorica Međunarodnih odnosa na Univerzitetu Donja Gorica, nakon čega je uslijedila kraća diskusija na temu.

U sklopu drugoga panela naslovljenog „Manjinski narodi u kontekstu evroatlanskih integracija” riječ su , osim predstavnika iz redova hrvatske zajednice Marina Čaveliša, dobili i  predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori: Isen Gaši, predsjednik Romskog savjeta,  Marin Čaveliš, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Genci Nimanbegu, predsjednik Albanskoga nacionalnog savjeta, Osman Nurković iz Bošnjačkoga savjeta Crne Gore, Kadrija Kurpejović, tajnik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore i dr. Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskoga nacionalnog savjeta.

Objavljujemo u cijelosti izlaganje hrvatskoga predstavnika :

„ Na početku ću, kako to i priliči, u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća  Crne Gore pozdraviti sve učesnike ovog skupa.

Tijekom povijesti su Hrvati uvijek bili duhovno okrenuti ka Zapadu i bili dio te kulture. Hrvatska, koja je matična zemlja svih Hrvata u svijetu je u NATO savezu. Pored toga, većina Hrvata u dijaspori živi u SAD-u, Kanadi  i europskim državama,  koje su također članice NATO saveza. Zato  je logično očekivati  da hrvatska zajednica u Crnoj Gori podrži  ulazak Crne Gore u NATO.

Koliko je nama u Hrvatskome nacionalnom Vijeću poznato, sve nevladine udruge, čija je djelatnost očuvanje manjinskih prava i kulturnog  identititeta hrvatske manjine, podržavaju ulazak Crne Gore u NATO. HGI, kao jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, po svom je programu opredjeljena  za ulazak Crne Gore u NATO.  Stoga i hrvatski nacionalni savjet smatra da je ulazak Crne Gore u NATO neophodan i koristan za hrvatsku manjinu u Crnoj Gori. Time bi se ojačale naše veze s matičnom zemljom i očuvalo jedinstvo hrvatskoga naroda  u regiji i svijetu. Smatramo da bi savez s demokratskim državama, a posebno savez s Hrvatskom rezultirao boljom zaštitom naših prava.

Ali, napravimo jedan misaoni eksperiment.  Pretpostavimo da Crna Gora uđe u neki drugi vojni savez. U načelu, vojni savezi se formiraju da bi se obranilo od drugih vojnih saveza. Prema tomu možemo pretpostaviti da bi taj savez  najvjerojatnije bio suprotstavljen NATO-u.  A u određenim povijesnim uvjetima bi mogao doći u sukob s NATO savezom.

U tom bi slučaju Hrvati u Crnoj Gori bili u jako neugodnoj poziciji. U Crnoj Gori bi bili smatrani neprijateljima i izdajnicima. S druge strane, bili bi suprostavljeni svom narodu u matičnoj zemlji i svijetu. Eventualni sukob ta dva saveza  bi neminovno rezultirao nestankom  i sada već malobrojne zajednice Hrvata na prostoru Crne Gore. Devedesetih godina prošlog stoljeća bili smo u sličnoj situaciji i takvu ponovnu situaciju ne želimo ni sanjati.  A i onda smo bili optuživani da smo NATO plaćenici.

Zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći  da podržimo ulazak Crne Gore u NATO . Preko naših medija Radija Dux  i Hrvatskoga Glasnika vodimo i vodit ćemo medijsku kampanju usmjerenu k tom cilju.

Kao manjina iz zemlje koja je u NATO savezu, smatramo to svojom obavezom. Na isti način, kao što smo podržali neovisnost Crne Gore, i sada prepoznajemo interes Crne Gore i podržavamo njezin ulazak u NATO savez. ”