„Čestitam vam na radu i požrtvovanju“

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. rujna 2019. - 18:54
Autor: 

Danas je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  posjetilo izaslanstvo Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva: voditelj Skupine prijateljstva Branko Bačić, predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević i potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan.

U subotu, 28. 9., obilježit će se važna obljetnica – 15 godina hrvatske nastave u Crnoj Gori. Ideja predsjednika HNV –a gospodina Dekovića  bila  je da se   prigodnim darovima   nagrade učenici te uz potporu gospodina Bačića, gospodin Mate Botica, član Uprave OiV – uspio  je realizirati donaciju 55  tablet računara učenicima hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu. Također,  donirana je i kamera za Radio Dux, koja će itekako pomoći u radu Radija te olakšati dosadašnje funkcioniranje.

„Čestitam vam na radu i požrtvovanju“ – rekao je na početku svog posjeta gospodin Bačić.

Gospodin Deković je izrazio zahvalnost i nadu da će djeca cijeniti trud i skrb matične države prema hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori. Predsjednik HNV –a je istakao da nas  ovakvi susreti i pomoć hrvatskoj zajednici  čine sigurnijim u budućem  nastojanju da branimo identitetska  pitanja hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je prilikom današnjeg posjeta naglasio iznimnu važnost dolaska svih hrvatskih delegacija, koje svojim dolascima pružaju potporu i osnažuju. Također se osvrnuo na kulturno bogatstvo, koje Hrvati baštine na ovim prostorima te dobru suradnju s hrvatskim zastupnikom Vuksanovićem, koji na odličan način reprezentira hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori te pokazuje da ista nije inferiorna. Veleposlanik je istakao i  kulturne projekte HNV- a i nedavno promovirani Kotorski misal, a tiskanje istog dovoljno govori o vrijednosti samog projekta.

Gospodin Botica  je rekao da će se uvijek odazvati projektima, koji doprinose očuvanju hrvatskog identiteta na ovim prostorima i prosperitetu hrvatskog naroda.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović istakao je značaj susreta i posjeta predstavnika Vlade i Hrvatskog sabora hrvatskoj zajednici. Izrazio je zahvalnost na donacijama te nesebičnu potporu matične države, koja zalaganjem pokazuje brigu,  šaljući pozitivnu poruku.

Gospodin Milošević se osvrnuo na podršku, koju Crna Gora ima od strane Republike Hrvatske, na putu njezina  ulaska u EU, što bi rezultiralo  i predanijem odnosu prema hrvatskoj manjini, kao i produbljivanju gospodarskih odnosa i svih prednosti koje donosi  ulazak u EU.

Potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan je govorio o važnosti ulaska Crne Gore u EU, jer upravo to i predstavlja garanciju za Hrvate u Crnoj Gori, a samim tim i dužnost vlasti u Hrvatskoj da ih podržava.

 „Uvijek s posebnom radošću dođem u Boku kotorsku , u posjet našim sunarodnjacima. Moram zahvaliti svima,  koji brinu kako pomoći našim sunarodnjacima. Naša suradnja proteklih godina rezultira na način  da se rado odazivamo inicijativama, koje dolaze od gospodina Dekovića i gospodina Vuksanovića, a to je pomoć djeci u školi. Ove godine smo na ideju gospodina Dekovića , se usuglasili o donaciji  elektronskih tableta, kao pomagalo u njihovom učenju. Također smo kao vid donacije donijeli kameru za Radio Dux te vjerujem da će ta donacija pripomoći boljem i kvalitetnijem radu samog Radija. Nastavit ćemo i ubuduće surađivati, a ovim putem prenosim pozdrave predsjednika Vlade gospodina Plenkovića i predsjednika Sabora gospodina Jandrokovića, kao i službeni poziv u Zagreb“ – rekao je za Radio Dux gospodin Bačić.

Sastanku je nazočila i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru mr.sc. Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI – ja i  Općine Tivat Ilija Janović, predsjednica Foruma žena HGI- ja Tamara Bogdanović, kao i prof. Brankica Vrbat koja je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost u ime učenika hrvatske nastave.