Čestitka državnog tajnika Zvonka Milasa povodom Dana hrvatskog naroda

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. siječnja 2021. - 12:24
Autor: 

 Povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u svoje osobno ime državni tajnik Zvonko Milas uputio je čestitku Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koju vam prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Dekoviću,

u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u svoje osobno ime Vama i svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori čestitam povijesnu proslavu Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori koji se obilježava na današnji dan kao spomen na 13. siječnja 809. godine i otkupljenje moći sv. Tripuna, što predstavlja čvrst i pouzdan temelj povijesnoga trajanja hrvatskoga naroda u Boki kotorskoj.

Proslavu ste započeli ponovnim postavljanjem hrvatske zastave, uz crnogorsku zastavu, na zgradi Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u kojoj je sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore. Ispod zastave slavimo i tugujemo, s njom se poistovjećujemo u najvažnijim trenutcima te stoga želimo da se hrvatska zastava vijori zajedno s crnogorskom, u međusobnom poštovanju i razumijevanju, u demokratskom okružju, u kulturi uvažavanja i otvorenosti.

Ova se važna proslava događa u teškim trenutcima koji su zadesili Lijepu Našu zbog razornih potresa te uslijed velikih izazova pandemije, koji su u kušnju i poteškoće doveli ne samo Hrvatsku i Crnu Goru, nego i cijeli svijet. No, uvjereni smo da dobro uvijek pobjeđuje, sigurni smo da ono što se gradilo na poštenju i čvrstim temeljima neće propasti. Hrvatski narod je u izazovnim i bremenitim vremenima znao i uvijek će znati sačuvati svoje vrijednosti, svoj identitet i svoj ponos. U tome smislu treba istaknuti osobit doprinos Hrvata Boke kotorske u očuvanju hrvatskih običaja i bogate kulturne baštine te hrvatske riječi i nacionalne svijesti.

Na koncu, još jednom Vam upućujem iskrene čestitke povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, s uvjerenjem da će Vaša buduća nastojanja biti plodonosna kao i dosad, u čemu ćete i nadalje imati punu potporu institucija Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Zvonko Milas