Članovi Odbora za europske integracije i Odbora za sigurnost i obranu održali sastanak s izaslanstvom Senata Parlamenta Republike Češke

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. lipnja 2017. - 15:05
Autor: 

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Odbora za sigurnost i obranu prof. dr. Vujica Lazović i Branko Čavor sastali su se danas s izaslanstvom Senata Parlamenta Republike Češke.

Izaslanstvo Senata Parlamenta Republike Češke činili su predsjednik Odbora za EU Václav Hampl, predsjednik Odbora za vanjske poslove, obranu i sigurnost, senátor František Bublan kao i članovi dva Odbora u Parlamentu Češke. Predsjednik Odbora za EU Václav Hampl govorio je o iskustvu Češke i Odbora na čijem je čelu u periodu koji je uslijedio nakon prijama te zemlje u Europsku uniju. Bublan je naglasio da je proces europskih integracija izuzetno zahtijevan i da u kontekstu rada parlamentarnih odbora zahtjeva jačanje stručnog kadra koji će biti sposoban da odgovori intenzivnoj dinamici koju pridruživanje nameće.

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović zahvalio je na potpori koju Republika Češka kontinuirano pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, i dodao da naša država nema alternativu kada su u pitanju europske integracije. Vuksanović je podsjetio da je Crna Gora do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja, te da je privremeno zatvorila dva poglavlja. Vuksanović je također istakao da među crnogorskim građanima vlada velika podrška i interesiranje za proces pristupanja Uniji.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove, obranu i sigurnost, František Bublan čestitao je članovima oba Odbora članstvo Crne Gore u NATO. Bublan je kazao da članstvo u Alijansi predstavlja izazov i proces koji prati kontinuirano informiranje javnosti o poduzetim koracima.

Član Odbora za obranu Vujica Lazović konstirao je da članstvo Crne Gore u NATO šalje, kako je kazao, poruku o stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana i dodao da je pitanje europskih integracija ujedno i pitanje sigurnosti svake zemlje.

Na sastanku je također bilo riječi o migrantskoj krizi te načinima na koje se zemlje EU nose s ovim problemom, kao i suvremenim izazovima poput sajber terorizma i blagovremene reakcije institucija na ovu pojavu.